PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 04 |

Tytuł artykułu

Aromat czarnej porzeczki w swietle najnowszych badan

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono przegląd składu aromatu czarnej porzeczki. Opisano naturalny aromat w postaci kondensatu, skład chemiczny olejku aromatycznego pączków kwiatowych czarnej porzeczki i metody otrzymywania roztworów aromatów. Podano niektóre dane o sztucznych esencjach czarnej porzeczki.
EN
A natural aroma called condensate, the chemical composition of essentiel oil of black-currant buds and methods of obtainment of flavour enhancer are described. Some dates about artificial black-currant essences are given.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

04

Opis fizyczny

s.16-18,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor

Bibliografia

  • [1] Latrasse A., Rigaut J., Sanis J.: Sci. Aliments 1982, 2 (2), 145-162.
  • [2] Kulesza J., Karwowska K., Ichas H., Rogoziński A.: Pr. Inst. Lab.-Badaw. Przem. Spożyw., 1966, 16 (3), 21-23.
  • [3] Karwowska K., Gęca Z., Ichas H., Przybyłowicz St.: Pr. Inst. Lab.-Badaw. Przem. Spożyw., 1973, 23 (4), 629-642.
  • [4] Karwowska K, Ichas H., Przybyłowicz St.: Pr. Inst. Lab.-Badaw. Przem. Spożyw., 1975, 25 (3), 371-381.
  • [5] Karwowska K.: Pr. Inst. Lab.-Badaw. Przem. Spożyw., 1973 , 23 (3), 411-445.
  • [6] Karwowska K, Krajewska K, Gęca Z.: Pr. Inst. Lab.-Badaw. Przem. Spożyw., 1971, 21 (4), 423-450.
  • [7] Ichas H., Karwowska K., Kulesza J.: Przem. Ferm. i Rolny 1978, 22 (2), 13-14.
  • [8] Sarzyński W.: Przem. Ferm. i Rolny 1971, 15 (9), 35-40.
  • [9] Fridman Sz.A., Eiges Cz.A., Korsunow A.J.: Chlebopek, Konditer. Prom. 1971, 15 (5), 39 wg C.A. 1971, 75, 75083 m.
  • [10] Gildemeister E., Hoffmann Fr.: Die Ätherischen Öle, Akademie Verlag Berlin, 1959, Bd V, 188-189.
  • [11] Mowszowicz J.: Dziko rosnące rośliny użytkowe, WSiP Warszawa, 1990, 128.
  • [12] Horder U.: Velkers in Recent Developments in Flavor and Fragrance Chemistry, Ed. R. Hopp, K. Morii, VCH Weinheim 1993, s. 157.
  • [13] Latrasse A.: Ind. Aliment Agr., 1969, 86 (1), 33-37 wg C.A. 1969, 71, 84446 b.
  • [14] Latrasse A., Lantin B., Magnon Fr.: Ann. Technol. Agric., 1974, 23 (1), 65-74 wg. C.A. 1975, 83, 1444483.
  • [15] Le Quere J.L., Latrasse A.: Sci. Aliments, 1986, 6 (1), 47-59.
  • [16] Le Quere J.L., Semen E., Latrasse A., Etievant P.: Sci. Aliments 1987, 7 (1), 93-109.
  • [17] Kerslake M.F., Latrasse A., Le Quere J.L.: J. Sci. Food Agric., 1989, 47 (1), 43-51.
  • [18] Latrasse A., Schlich P., Le Quere J.L.: Lebensm. - Wiss. Technol., 1990, 23 (5), 377-385.
  • [19] Le Quere J.L., Latrasse A.: J. Agric. Food Chem., 1990, 38 (1), 3-10.
  • [20] Kerslake M.F., Menary R.C.: Perfum. Flavour., 1985, 10 (1), 13-24.
  • [21] Kerslake M.F., Menary R.C.: J. Sci, Food Agric., 1985, 36 (5), 343-351.
  • [22] Rigaud J., Etievant P.. Henry R., Latrasse A.: Sci Aliments 1986, 6 (2), 213-220.
  • [23] Wilson R.A., Katz J., Vock M.H., Shuster E.J.: Patent USA 1976, 3958030.
  • [24] Wilson R.A., Katz J., Vock M.W., Shuster E.J.: Patent USA 1976 3982034.
  • [25] Przybyłowicz St.: Patent polski 1985, 124416.
  • [26] Adda J., Langois D., Latrasse A.: Patent francuski 1985, 2563702.
  • [27] Żurawicz E., Pluta St.: (zgłoszone do publikacji).
  • [28] Jorsboe M., Enemldsen K: Patent PCT WO 1992, 9200677.
  • [29] Nijsen L.M., Maarse H.: Flavour Fragrance J., 1986, 1 (4-5), 143-148.
  • [30] Rigaud J., Etievant P., Henry R., Latrasse A.: Patent europejski 1987, 217719.
  • [31] Fridman Sz.A., Jusznenko E.J., Eiges Cz.A., Romanenko L.A.: Patent radziecki 1971, 318385.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6e902640-f6ef-480b-9565-2491e3dc668c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.