PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 11 |

Tytuł artykułu

Mikotoksyny w surowcach piwowarskich i w piwie oraz w czasie jego otrzymywania

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The occurrence of mycotoxins in malting, brewing and beer

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy omówiono występowanie mikotoksyn na różnych etapach produkcji piwa, w ziarnie zbóż oraz w czasie słodowania i warzenia. Opisano występowanie aflatoksyn, ochratoksyny A, fumonizyn i toksyn fuzaryjnych (najczęściej DON) w piwie. Chociaż do tej pory zagrożenia spowodowane spożyciem piwa zawierającego mikotoksyny nie są do końca wyjaśnione, tym niemniej udowodniona jest szkodliwość skarmiania zwierząt gospodarskich ubocznymi produktami słodowania i warzenia zawierającymi mikotoksyny.
EN
The work discussed the occurrence of mycotoxin in different stages of beer production; cereals grains, malting and brewing. It described contamination of aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins and Fusarium toxins (mainly DON) in beer. It is ascertained that the health risk to human from consuming mycotoxins contaminated beers is uncertain, but these is a clear risk to farm stock fed on contaminated malting and brewing by products.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

11

Opis fizyczny

s.14-16,tab.,wykr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznan

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6dcadd52-568c-4fe4-9bc3-b3c909aeb771
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.