PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 58 | 05 |

Tytuł artykułu

Zwiazki zapachowe zywnosci wyzwanie dla analityka

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Aroma compounds of food - a challange to analyst

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono problem analizy związków tworzących aromat żywności. Przedstawiono skrótowo specyfikę substancji zapachowych, ich powstawanie i wpływ budowy na zapach. Opisano najczęściej stosowaną w analizie związków zapachowych technikę analityczną - chromatografię gazową, specyfikę przygotowania próby i detekcji jej składników, także za pomocą olfaktometrii. Opisano wykorzystanie dwóch technik - enancjoselektywnej chromatografii gazowej i spektrometrii mas stosunku izotopów (IRMS) w ocenie zafałszowań aromatu. Przedstawiono także niektóre trendy w nowoczesnej analizie związków zapachowych żywności - szybką chromatografię, spektrometrię mas oraz elektroniczne nosy.
EN
Analysis of food aroma compounds was a theme of this short review. In brief specificity of flavor compound, their formation and some structure-odor relations are described. Gas chromatography (GC), sample preparation, detection of constituents also by gas chromatography-olfactometry are discussed. Two tools for food adulteration and authenticity control: enantioselective GC and isotope ratio mass spectrometry (GC-1RMS) are presented. Also trends in flavor research - fast chromatography/mass spectrometry and electronic noses are outlined.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

05

Opis fizyczny

s.18-22,24,47,rys.

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6d4784e2-196b-4dcb-b786-68e41fafa64b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.