PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Ocena porownawcza zawartosci energii i wybranych makroskladnikow odzywczych w dietach dzieci i mlodziezy badanych w latach 1989-1994 i 2000 roku

Warianty tytułu

EN
Comparative evaluation of energy and some macronutrients contents in diets of children and adolescents studied in 1989-1994 and 2000

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie kierunku zmian w zawartości energii i wybranych makroskladników odżywczych, takich jak: białko, tłuszcz i węglowodany w dietach dzieci i młodzieży uczęszczającej do szkół na przestrzeni ubiegłej dekady. Do pracy wykorzystano dane Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, dotyczące oceny indywidualnego sposobu żywienia, zebrane w latach 1989-1994, które objęły: 5173 chłopców w wieku 10-18 lat i 5801 dziewcząt w wieku 7-18 lat uczęszczających do losowo wybranych szkół na terenie całego kraju. W roku 2000, w ramach pierwszych ogólnopolskich badań sposobu żywienia objęto 376 chłopców w wieku 10-18 lat i 480 dziewcząt w wieku 7-18 lat. W wyniku porównania wykazano, iż zawartość energii, białka, tłuszczu i węglowodanów w całodziennych dietach dzieci i młodzieży badanej w 2000 r. była większa, aniżeli w latach 1989-1994.
EN
The aim of this work was defining major changes of energy and some nutrients contents, such a: protein, fat and carbohydrates in the diets of children and adolescents attending to the school over the last decade. The data of the Department of Food Safety and Nutrition, included the dietary habits data collected using the 24 hour recall method, were used in this work. The 5173 boys aged 10-18 years and 5801 girls aged 7-18 years attending to the randomized schools in the whole country was studied in 1989-1994. The 376 boys aged 10-18 years and 480 girls aged 7-18 years were studied within the confines of the first countrywide representative survey on dietary habits in 2000.As result of the comparative analyzes, the contents of energy, protein, fat and carbohydrates were higher in the whole daily diets of children and adolescents studied in 2000, than in the 1989/94 years.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.407-419,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności Polski. Warszawa, Instytut Danone, 1999.
  • 2. Szponar L. Sekuła W., Rychlik E., i wsp.: Badania Indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Sprawozdanie z projektu tcp/pol/8921 (a). ?Household food consumption and anthropometric survey. Warszawa, Prace IŻŻ 101, 2003.
  • 3. Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album porcji produktów i potraw. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 1991.
  • 4. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Prace IŻŻ 96, 2000.
  • 5. Łoś-Kuczera M., Iwanow K., Jedlińska M., i wsp.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ 54, 1990.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 7. Silventooinen K., Sans S., Tolonen H., et al.: Trends in obesity and energy supply in the WHO MONICA project. Inter. J. Obesity, 2004, 28, 710-718.
  • 8. Astrup A.: Healthy lifestyles in Europe: prevention of obesity and type II diabetes by diet and physical activity. Public Health Nutrition, 2001, 4, 6, 499-515.
  • 9. Szponar L., Rychlik E.: Nutrition mode and nutritional status of boys and men in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, Supl. 2, 3-37.
  • 10. Szponar L., Rychlik E., Respondek W.: Nutrition mode and nutritional status of girls and women in Poland. Zyw. Czlow. Metab., 1996, 23, Supl. 2, 38-70.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6c526d23-fca0-4fc1-bd79-c2b7d5c72a34
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.