PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 05 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka w zależności od sposobów uprawy roli i odchwaszczania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Content of total protein and true protein in potato tubers depending on the soil tillage and weed control methods

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wyniki badań oparto na doświadczeniu polowym przeprowadzonym w latach 2002-2004. Celem pracy było określenie wpływu sposobów uprawy roli i sposobów odchwaszczania z zastosowaniem herbicydów na zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka jadalnego. Herbicydy zastosowane w pielęgnacji podwyższały istotnie zawartość białka ogólnego i właściwego w porównaniu z bulwami z obiektu kontrolnego. Analiza statystyczna wykazała również istotny wpływ sposobów uprawy roli i warunków pogodowych w latach prowadzenia badań na omawiane cechy.
EN
The research results come from a field experiment carried out over 2002-2004. The aim of the present paper was to determine the effect of soil tillage and weed control methods for herbicides on the content of total protein and true protein in the edible potato tubers. The herbicides used in the potato treatment increased the total protein content and true protein content in the tubers, as compared with the control. The statistical analysis also revealed a significant effect of the soil tillage and weather conditions over the experimental years on the characters investigated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

2

Opis fizyczny

s.107-115,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Podlaska, Siedlce
autor

Bibliografia

  • Aldrich R.J., 1997. Ekologia chwastów w roślinach uprawnych. Podstawy zwalczania chwastów. Wyd. Tow. Chemii i Inżynierii Ekologicznej Opole.
  • Ciszewska R., 1977. Fitotoksyczność i selektywność herbicydów triazynowych oraz ich wpływ na niektóre chemiczne składniki roślin. Post. Nauk Rol. 2, 61-76.
  • Davies H.V., Jefferies R.A., Scobie L., 1989. Hexose accumulation in cold-stored tubers of potato (Solanum tuberosum L.): The effects of water stress. J. Pl. Physiol. 134, 471-475.
  • Dobrzański A., 2001. Wpływ metod ochrony przed chwastami na jakość i wartość odżywczą warzyw. Biul. Nauk. 12, 111-116.
  • Dzienia S., Szarek P., Pużyński S., 2004. Plonowanie i jakość bulw ziemniaka w zależności od systemu uprawy roli i rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500, 235-241.
  • Keller E.R., Baumgartner M., 1982. Beeinflussung von Qualitatseigen-schaften durch Genotyp und Umwelt. Kartoffelbau 33, 12-15.
  • Klikocka H., 2001. Wpływ stosowania różnych sposobów uprawy roli i pielęgnowania ziemniaków na zawartość makroelementów w ich bulwach. Biul. IHAR 217, 197-203.
  • Klikocka H., 2002. Studia nad plonowaniem ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli i pielęgnowania. AR Lublin (rozprawa).
  • Kłosińska-Rycerska B., 1973. Wpływ Patoranu, Linurotoxu i Chwastoxu na niektóre składniki i cechy bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 12, 111-118.
  • Kołpak R., Byszewska-Wzorek A., Płodowska J., 1987. Wpływ herbicydów na wysokość i jakość plonu ziemniaków. Rocz. Nauk Rol. 106(4), 171-183.
  • Kraska P., 2002. Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 229-237.
  • Lachman J., Hamouz K., Dvorak P., Orsak M., 2005. The effect of selected factors on the content of protein and nitrates in potato tubers. Plant Soil Environ. 10, 431-438.
  • Lalova M., 1973. Vlijanije gerbicydov Venzar i Gatnon na niekotoryje bichemiczeskije processy v kormovoj cviekle. Plant Sci. 10, 151-156.
  • Leszczyński W., 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol. 1, 15-29.
  • Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 4(25), supl., 5-27.
  • Leszczyński W., Kierat E., 1984. Wpływ zastosowania niektórych herbicydów w uprawie ziemniaka na ziarnistość skrobi wyodrębnionej z bulw. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Technol. Żywn. 3, 109-118.
  • Lis B., Mazurczyk W., Trawczyński C., Wierzbicka A., 2002. Czynniki ograniczające wykorzystanie azotu przez rośliny ziemniaka a zagrożenie środowiska. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 165-174.
  • Mazurczyk W., Lis B., 2001. Variation of chemical composition of tubers of potato table cultivars grown under deficit and excess of water. Pol. J. Food Nutr. Sci. 10/51,27-30.
  • Mężykowska B., Mazurczyk W., 1979. Wpływ różnych dawek niektórych herbicydów pochodnych triazyny i mocznika na wybrane cechy jakości bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 23, 132-142.
  • Nowacki W., 2002. Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe ich uwarunkowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 335-345.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałkowa Z., 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Inst. Ochr. Środ. Warszawa.
  • Pęksa A., 2003. Białko ziemniaczane - charakterystyka i właściwości. Post. Nauk Rol. 5, 79-94.
  • Pytlarz-Kozicka M., 2002. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonu ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 147-155.
  • Roztropowicz S., 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1(21), 33-75.
  • Sas-Piotrowska B., 1974. Wpływ środowiska na zawartość białka w ziemniaku. Z prac Inst. Ziemn. 7, 3-18.
  • Sawicka B., Kuś J., 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 273-282.
  • Woda-Leśniewska M., 1993. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan 5 G) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. IOR 1/2, 80-84.
  • Zarzecka K., Gąsiorowska B., 2002. Zawartość wybranych składników w bulwach ziemniaka w warunkach pielęgnacji mechaniczno-chemicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 301-308.
  • Zrust J., Hola Z., 1994. Vliv prechodneho obdobi sucha na obsah celkoveho a bilkovinneho dusicku a dusicnanu v hlizach brambor. Rostl. Vyroba 40, 271-279.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6b70a615-dbab-462a-9d0d-212ba2a94778
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.