PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 59 | 05 |

Tytuł artykułu

Promieniowanie podczerwone jako zrodlo ciepla w procesach technologicznych. Czesc I

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Infrared radiation as a source of heat in food processing

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono możliwości zastosowania promieniowania podczerwonego w procesach cieplnych występujących w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem suszenia produktów spożywczych. Na podstawie danych literaturowych i obszernych badań własnych stwierdzono, że podczerwień może być atrakcyjnym sposobem dostarczenia ciepła zarówno ze względu na efektywność procesu suszenia, jak i na jakość otrzymanego suszu w porównaniu do innych metod suszenia. Całość zagadnień została podzielona na dwie części. W pierwszej omówione zostały właściwości promieniowania ważne z punktu widzenia jego użycia jako źródła ciepła oraz możliwości zastosowania podczerwieni w przemyśle spożywczy. W drugiej części, która ukaże się w następnym numerze PS przedstawione będą wymagania stawiane suszarkom na podczerwień, aspekty jakości suszy wyprodukowanych tą metodą oraz ekonomiki procesu.
EN
The paper presents possibilities of using infrared radiation in thermal processes applied in food technology, with special attention being paid to drying of foodstuffs. Literature data and ample investigations of the author provided grounds to conclude that infrared radiation may be a competitive source of heat in the drying process. It contributes to the efficiency of the process itself and to a high quality of the dried material obtained, compared to other drying methods. The entire subject has been divided into two parts. The first part presents the properties of infrared radiation which are critical for its use as a source of heat, with particular reference to potential applications within the food industry. The second part, due for publication with the next issue of „PS", describes requirements concerning infrared dryers as well as quality issues of materials dried by using infrared radiation and the related cost of processing.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

05

Opis fizyczny

s.42-43,51

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6a969ec6-d1af-49ac-92ab-51a19728e28d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.