PL
Badano wpływ żywienia miedzią na wzrost i plon nasion kilku gatunków roślin strączkowych, uzależnionych od symbiotycznego wiązania N₂, w doświadczeniu wazonowym przeprowadzonym na podłożu torfowo-piaskowym, niedoborowym pod względem Cu. Spośród testowanych gatunków roślin strączkowych najsilniejszą reakcję wykazywał bobik, następnie łubin żółty, a najsłabszą soja. Żywienie miedzią zwiększało istotnie suchą masę części wegetatywnych i brodawek korzeniowych bobiku i łubinu żółtego, a soi - nieistotnie. Natomiast dodatek Cu do podłoża wpływał istotnie na plon suchej masy nasion wszystkich uprawianych w doświadczeniu roślin, lecz najbardziej efektywnie w bobiku i łubinie żółtym.
EN
The effect of copper nutrition on growth and grain yields of faba bean, yellow lupin and soybean depending on symbiotic N₂ fixation was studied. Pot experiments were carried out on copper deficient low peat soil mixed with sand. The results showed that the most susceptible appeared to be faba bean. Copper application significantly increased dry matter of vegetative parts and root nodules of faba bean and yellow lupin contrary to soybean. However copper nutrition significantly increased the grain yields of all tested grain legumes but faba bean and yellow lupin gave the greatest Cu-use efficiency for pod and grain production.