PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Intake of calcium contained in milk and dairy products in diets of children and teenagers in Poland in view of other European contries

Warianty tytułu

PL
Spozycie wapnia zawartego w mleku i jego przetworach w diecie dzieci i mlodziezy w Polsce na tle innych krajow Europy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. In many European countries a trend to eliminate milk and dairy products from everyday diet may be observed with increasing frequency. Elimination of milk and dairy products from the diet is connected with a reduced supply of calcium required for normal growth and development in children and adolescents Material and methods. The aim of the study was to assess calcium intake related with the consumption of milk and dairy products by children and adolescents aged 10-18 years in Europe, particularly Poland. Respondents came from families of a good socioeconomic position, were aware of principles of rational nutrition and could freely consume dairy products. Results. Based on conducted investigations it was found that calcium intake by respondents in Poland was 297.2 mg/day, at a European mean of 493.6 mg/day (575.2 mg/day/person S, 411.9 mg/day/person $). Calcium supply in individual countries is not correlated with the amount of consumed milk and dairy products. The biggest amounts of milk and dairy products are consumed by children and adolescents in Croatia (1396.2 g day/person), while the lowest in Germany (378.5 g/day/person). In Poland the consumption of milk and dairy products is 413.5 g/day/person. Conclusions. Conducted investigations showed a very low calcium intake in examined children and adolescents aged 10-18 years. These levels are too low, as they account for 38% daily calcium allowance recommended by WHO/FAO for this age group, amounting to 1300 mg/day/person.
PL
Wprowadzenie. W wielu krajach europejskich coraz częściej obserwuje się eliminowanie z codziennej diety mleka i jego przetworów. Wiąże się ze zmniejszeniem podaży wapnia niezbędnego do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży Materiał i metody. Celem pracy była ocena spożycia wapnia w mleku i jego przetworach przez dzieci i młodzież w wieku 10-18 lat w Europie, a zwłaszcza w Polsce. Ankietowani pochodzili z rodzin o dobrej sytuacji socjo-ekonomicznej, byli świadomi zasad prawidłowego odżywiania oraz mogli bez zastrzeżeń spożywać produkty mleczne. Wyniki. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że spożycie wapnia przez badanych w Polsce wyniosło 297,2 mg/dzień, a średnio w Europie 493,6 mg/dzień (575,2 mg/dzień/osobę ♂, 411,9 mg/dzień/osobę♀). Podaż wapnia w poszczególnych państwach nie koreluje z ilością spożywanego mleka i jego przetworów. Najwięcej mleka i jego przetworów spożywają dzieci i młodzież w Chorwacji (1396,2 g/dzień/osobę), a najmniej w Niemczech (378,5 g/dzień/osobę). W Polsce spożycie mleka i jego przetworów wynosi 413,5 g/dzień/osobę. Wnioski. Przeprowadzone badania wykazały bardzo małe spożycie wapnia przez badane dzieci i młodzież w wieku 10-18 lat. Są to ilości zbyt małe, gdyż stanowią 38% rekomendowanej przez WHO/FAO wielkości dobowego zapotrzebowania na wapń w tej grupie wiekowej ustalonej na poziomie 1300 mg/dzień/osobę.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

p.351-362,fig.,ref.

Twórcy

  • Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Barba G., Russo P., 2006. Dairy foods, dietary calcium and obesity: A short review of the evidence. Nutr. Metab. Cardiovas. 16, 445-451.
  • Black R.E., Williams S.M., Jones I.E., Goulding A., 2002. Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health. Am. J. Clin. Nutr. 76, 675-680.
  • Bonjour J.P., Theintz G., Law F., Slosman D., Rizzoli R., 1994. Peak bone mass. Osteoporosis Int. 4, 7-13.
  • Bonnick S.L., Shulman L., 2006. Monitoring osteoporosis therapy: bone mineral density, bone turnover markers, or both? Am. J. Med. 119, 25-31.
  • Bos C., Gaudichon C., Tome D., 2000. Assessment criteria for milk protein quality. J. Am. Coll. Nutr. 19, 196-205.
  • Bronner F., Pansu D., 1999. Nutritional aspects of calcium absorption. Nutr. J. 129, 9-12.
  • Burge R., Dawson-Hughes B., Solomon D.H., Wong J.B., King A., Tosteson A., 2007. Incidence and economic burden of osteoporosis-related fractures in the United States, 2005-2025. J. Bone Miner. Res. 22, 465-475.
  • Cadogan J., Eastell R., Jones N., Barker M.E., 1997. Milk intake and bone mineral acquisition in adolescent girls: randomized, controlled intervention trial. Brit. Med. J. 315, 1255-1260.
  • Chapuy M.C., Arlot M.E., Duboeuf F., 1992. Vitamin D3 and calcium to prevent hip fractures in the elderly women. New Engl. J. Med. 327, 1637-1642.
  • Collins C., 2007. Osteoporosis looking after your bones. Food fact. As The British Dietetic Association. 2 pages.
  • Dodiuk-Gad R.P, Rozen G.S., Rennert G., Rennert H.S., Ish-Shalom S., 2005. Sustained effect of short-term calcium supplementation on bone mass in adolescent girls with low calcium intake. Am. J. Clin. Nutr. 81, 168-174.
  • Du X.Q., Greenfield H., Fraser D.R., Ge K.Y., Liu Z.H., He W., 2002. Milk consumption and bone mineral content in Chinese adolescent girls. Bone 30, 521-528.
  • Felsenberg D., Boonen S., 2005. The bone quality framework: determinants of bone strength and their interrelationships, and implications for osteoporosis management. Clin. Ther. 27, 1-11.
  • Gold D.T., 2001. The nonskeletal consequences of osteoporotic fractures. Psychologic and social outcomes. Rheum. Dis. Clin. N. Am. 27,255-262.
  • Gueguen L., Pointillart A., 2000. The bioavailability of dietary calcium. J. Am. Coll. Nutr. 19, 119-136.
  • Harel Z., Riggs S., Vaz R., White L., Menzies G., 1998. Adolescents and calcium: What they do and do not know and how much they consume. J. Adolesc. Health 22, 225-228.
  • Ilich J.Z., Kerstetter J.E., 2000. Nutrition in bone health revisited: a story beyond calcium. J. Am. Coll. Nutr. 19,715-737.
  • Infante D., Torno R., 2000. Risk of inadequate bone mineralization in diseases involving long- term suppression of dairy products. J. Pediatr. Gastr. Nutr. 30, 310-313.
  • ISO 8070, 2007. Milk and milk products - Determination of calcium, sodium, potassium and magnesium contents. Atomic absorption spectrometric method. International Organization for Standardization.
  • Jaworski M., Lorenc R.S., 1998. Ocena wpływu podaży wapnia i wysiłku fizycznego na prędkość ultradźwięków, tłumienie ultradźwięków i współczynnik sztywności u dzieci i młodzieży [Assessment of the effect of calcium supply and exercise on ultrasound velocity, ultrasound attenuation and stiffness coefficient in children and adolescents]. Pol. Merkur. Lek. 28, 244- -246 [in Polish],
  • Kalkwarf H.J, Khouiy J.C., Lanphear B.P., 2003. Milk intake during childhood and adolescence, adult bone density, and osteoporotic fractures in US women. Am. J. Clin. Nutr. 77, 257-265.
  • Kardinaal A.F.M., Ando S., Charles P., Charzewska J., Rotily M., Vaananen K., 1999. Dietary calcium and bone density in adolescent girls and young women in Europe. J. Bone Min. Res. 14, 583-592.
  • Kardinaal A.F.M., Van Erp-Baart A.M.J., Schaafsma G., CALEUR Group, 1996. CALEUR- calcium intake and peak bone mass in the Netherlands. Osteoporosis Int. 6, 147-153.
  • Lambert H., Barker M., Eastell R., 2001. Calcium and bone mineral accretion in teenage girls: a review. In: Nutritional aspects of osteoporosis. Ed. P. Burchardt, B. Dawson-Hughes, R.P. Heaney. Academic Press San Diego, 23-33.
  • Melton L.J., Thamer M., Ray N.F., 1997. Fractures attributable to osteoporosis: report from the National Osteoporosis Foundation. J. Bone Min. Res. 12, 16-23.
  • Murphy S., Khaw K.T., May H., Compston J.E., 1994. Milk consumption and bone mineral density in middle aged and elderly women. Brit. Med. J. 308, 939-941.
  • O'Connell M.B., Stamm P.L., 2004. Calcium prevention and treatment of osteoporosis. Clin. Rev. Bone Min. Met. 2, 357-371.
  • Pluskiewicz W., Munzer W., 2009. Diagnostyka i leczenie osteoporozy [Diagnostics and treatment of osteoporosis]. Świat Med. Farm. 4, 34-39 [in Polish],
  • Riggs B.L., Melton L.J., 1995. The worldwide problem of osteoporosis: insights afforded by epidemiology. Bone 17, 505-511.
  • Roche H., Flynn A., Flynn M., 1999. Recommended dietary allowances for Ireland. Food Safety Authority of Ireland Dublin.
  • Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Chwojnowska Z., 1992. Zawartość wapnia w dietach młodzieży [Calcium content in diets of adolescents]. Żyw. Czł. Met. 19, 244-249 [in Polish].
  • Sandler R.B., Slemenda C.W., Laporte R.E., Cauley J.A., Schramm M.M., Barresi M.L., 1985. Postmenopausal bone density and milk consumption in childhood and adolescence. Am. J. Clin. Nutr. 42, 270-274.
  • Scholz-Ahrens K.E., Schrezenmeir J., 2000. Effects of bioactive substances in milk on mineral and trace element metabolism with special reference to casein phosphopeptides. Brit. J. Nutr. 84, 147-153.
  • Teegarden D., Lyle R.M., Proulx W.R., Johnston C.C., Weaver C.M., 1999. Previous milk consumption is associated with greater bone density in young women. Am. J. Clin. Nutr. 69, 1014-1017.
  • Toba Y., Takada Y., Yamamura J., Tanaka M., Matsuoka M., Kawakami H., 2000. Milk basic protein: a novel protective function of milk against osteoporosis. Bone 27, 403-408.
  • WHO/FAO. 2004. Vitamin and mineral requirements in human nutrition. As World Health Organization, Food and Agricultural Organization of the United Nations Geneva.
  • Zemel M.B., 2003. Role of dietary calcium and dairy products in modulating adiposity. Lipids 38, 139-146.
  • Zemel M.B., Miller S.L., 2004. Dietary calcium and dairy modulation of adiposity and obesity risk. Nutr. Rev. 62, 125.
  • Zemel M.B., Thompson W., Zemel P., Nocton A.-M., Milstead A., Morris K., Campbell P., 2002. Dietary calcium and dairy products accelerate weight and fat loss during energy restriction in obese adults. Am. J. Clin. Nutr. 75, 342-343.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-690c68aa-409d-44b3-a1bb-d7ff801fc52a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.