PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 58 | 1 |

Tytuł artykułu

Tan spot - the most harmful wheat leaf disease in Latvia

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Brunatna plamistosc - najbardziej szkodliwa choroba pszenicy na Lotwie

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Tan spot (Pyrenophora tritici-repentis) is one of the most important wheat diseases in Latvia. Significant spreading of this disease was observed from 1998. Field experiments were carried out at the Research and Training Farm „Peterlauki” of the Latvia University of Agriculture, during 1998-2003. Development of diseases was observed on 14 winter wheat varieties, dynamics of development was investigated on 'Donskaja polukarlikovaja' and 'Stava'. Assessments of the disease severity were carried out on the upper three leaves each week from the start of stem elongation to full ripening. Tan spot was observed at the stage of stem elongation in 2003, and only after flowering in 1999. Increase of the disease severity was slow until stage of milk ripeness, and only in late stages of wheat development sharp increase of the disease was observed. Total rate of infection (through the session of vegetation) was very slow (0,01-0,19), but during ripening rate achieved 0,5-0,6. The main reason of so unequal development of the disease seems changes in amount of infection sources. Other possible reason of rapid increase of the disease development is the relationship between leaf age and susceptibility to the disease. Further research is necessary for better understanding of tan spot life cycle.
PL
W latach 1998-2003 na terenie stacji doświadczalnej „Peterlauki” Łotewskiej Akademii Rolniczej podjęto badania, których celem była charakterystyka brunatnej plamistości liści w uprawach pszenicy ozimej. Oceniano stopień porażenia odmian oraz dynamikę rozwoju epifitozy. W każdym sezonie obserwacje prowadzono w odstępach tygodniowych, od fazy strzelania w źdźbło do pełnej dojrzałości roślin z wyjątkiem lat 1999 i 2003 w których ocena była wykonana odpowiednio: tylko po kwitnieniu zbóż i w fazie strzelania w źdźbło. Jak stwierdzono, wzrost stopnia porażenia roślin był powolny aż do fazy dojrzałości mlecznej. W okresie tym wskaźnik porażenia roślin osiągał wartość 0,01-0,19. Bardziej dynamiczny rozwój choroby obserwowano dopiero w późniejszych fazach rozwojowych roślin a wskaźnik porażenia roślin wynosił 0,5-0,6. Sugeruje się, że obserwowane różnice w dynamice przebiegu epifitozy brunatnej plamistości liści w trakcie sezonu wegetacyjnego są wynikiem zmieniającej się (wzrastającej) wraz z wiekiem roślin podatności na porażenie przez P. tritici-repentis oraz bardziej obfitym występowaniem inokulum patogena w miarę rozwoju epifitozy.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

58

Numer

1

Opis fizyczny

p.5-10,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Latvia University of Agriculture, Liela Street - 2, Jelgava, LV 3001, Latvia

Bibliografia

  • Bankina B., 2002. Some aspects of epidemiology of fungal diseases observed on foliage of wheat in Latvia, 1998-2000 / Petria Giomale di Patologia delle Piante. Vol. 12 (1/2): 193-197.
  • Campbell C. L., MaddenV. L. 1990. Introduction to plant disease epidemiology. A John Wiley& Sons. INC New York.: 161-187.
  • Cox, D. J., Hosford R. M., 1987. Resistant winter wheat compared at differing growth stages and leaf positions for tan spot severity. Plant Diseases. 71: 883-886.
  • Francl L. J., 1998. Genesis and liberation on conidia of Pyrenophora tritici-repentis. Canadian Journal of Plant Pathology 20: 387-393.
  • Wolf E. D., Effertz R. J., Ali S., Francl L. J., 1998. Vistas of tan spot research. Canadian Journal of Plant Pathology 20: 349-370.
  • Wright K. H., Sutton J. C., 1990. Inoculum of Pyrenophora tritici-repentis in relation to epidemics of tan spot of winter wheat in Ontario. Canadian Journal of Plant Pathology 12: 149-157.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-68e4c052-efee-407f-9408-f1ce751df27c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.