PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Poziom cholesterolu i glukozy w surowicy krwi mlodych mezczyzn pelniacych zasadnicza sluzbe wojskowa, kobiet - pacjentek przychodni alergologicznej oraz kandydatow do Wyzszej Szkoly Oficerskiej Sil Powietrznych [WSOSP]

Warianty tytułu

EN
Cholesterol and glucose level in blood serum of soldiers serving in the Polish Army, women - patients of allergic ambulatory and Polish Air Force Academy candidates

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono poziomu cholesterolu całkowitego i glukozy w surowicy krwi 119 młodych mężczyzn pełniących zasadniczą służbę wojskową, 23 młodych kobiet - pacjentek przychodni alergologicznej oraz 117 kandydatów i 14 kandydatek do WSOSP. Wyższy poziom zarówno cholesterolu jak i glukozy wykazano u kandydatów i kandydatek na pilotów wojskowych porównaniu z żołnierzami i pacjentkami przychodni alergologicznej, przy czym u kobiet różnice te nie były istotne statystycznie.
EN
Value of cholesterol and glucose in serum of 119 soldiers, 23 women patients of allergic ambulatory, and 117 and 14 women men candidates for Polish Air Force Academy was assessed. In serum of men and women, candidates for Polish Air Force Academy, high level, both, cholesterol and glucose was found. Differences indicated between women were not statistical significance.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1160-1166,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wojskowy Instytut Medyczny, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Dziuda R., Trafalska E., Paradowska-Stankiewicz I.:Spożycie wybranych składników odżywczych, a ryzyko zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi w wybranej grupie młodzieży. Żyw. Człow. Metab. 200, 27, 220.
  • 2. Kłos K., Bertrandt J., Kłos A., Gułaj M.: Wybrane parametry lipidowe surowicy krwi żołnierzy zasadniczej służby wojskowej żywionych podstawową należnością żywnościową. Żyw. Człow. Metab. 2001, 1, 77.
  • 3. Kłos K., Bertrandt J., Rozmysł E., Abramowicz M., Kłos A.: Występowanie nadwagi i otyłości a poziom cholesterolu całkowitego, w HDL, LDL i triacyloglicerydów w surowicy krwi młodych mężczyzn pacjentów Kliniki Chorób Infekcyjnych I Alergologii Wojskowego Instytutu Medycznego. Żyw. Człow. Metab. 2005, supl. Cz. II, 748.
  • 4. Mikołajczak J., Piotrowska E., Żechałko-Czajkowska A.: Analiza czynników ryzyka chorób układu krążenia 16-18 letnich chłopców na tle oceny sposobu żywienia. VII Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Rogów, 2006, 33.
  • 5. Pawelski S., Maj S.: Normy i diagnostyka chorób wewnętrznych. PZWL W-wa, 1993.
  • 6. Radulski J., Rozmysł E., Kłos A., Kołodziejczyk E.: Biochemiczna ocean stanu odżywienia żołnierzy wybranej jednostki wojskowej. Lek. Wojsk. 1997, 9-10, 462.
  • 7. Szponar L.: To improve the state health of the population in Poland by enhancing the health quality of food and rationalizing dietary pattern. W-wa, IŻŻ, 2000.
  • 8. Włodarek D.: Mechanizm działania fitosteroli w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Poczn. PZH, 2007, 58, 1, 47.
  • 9. Wójcik R., Bertrandt J., Kłos A.: Estimation of heath status of military flying personel of the Polish Air Forces analyzing the riskfactors values of cardiovascular system diseases occurence. IV International Symposium on atherosclerosis. Kosice, 28-30 Sept. 2006, 17.
  • 10. Wyka J., Żechałko-Czajkowska A., Kowalska A.: Sposób żywienia z elementami stylu życia 40 letnich mężczyzn z Wrocławia w aspekcie zagrożenia chorobami układu krążenia. Żyw. Człow. Metab. 2005, 32, 3.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-67ae628f-8f7d-418d-9184-050654c46d24
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.