PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1993 | 35 | 3 |

Tytuł artykułu

Biochemical composition of various food organisms used in Malaysia for mass propagation of fish larvae

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Sklad biochemiczny roznych organizmow sluzacych jako pokarm, uzywanych w Malezji do hodowli ryb w stadium larwalnym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The mass production of live food organisms Brachionus plicatilis and Artemia salina are important and necessary for the rearing of sea bass larvae in Malaysian aquaculture. The marine Chlorella and brewer’s yeast were fed to rotifers which in turn were fed to fish larvae. Marine Chlorella contained large amounts of 16:0, 16:1 and 20:5w3 but was poor in 18:3w3. The major fatty acids in the yeast were 16:0, 16:1, 18:1, and 18:2w6. The rotifers and Artemia contained large amounts of 18:2w6, 18:3w3 and 20:5w3 but were poor in 22:6w3. The food value for Artemia nauplii was better than that of the adult. The food organisms under investigation contained the necessary w-3 highly unsaturated fatty acid (HUFA) series necessary for growth and survival rates of fish larvae.
PL
Masowa produkcja żywego pokarmu zawierającego wrotkę Brachionus plicatilis i krewetkę Artemia salina jest ważna dla hodowli ryb w stadiach larwalnych w Malezji (tabela I). Zawartość lipidów w morskiej chlorelli (służącej jako pokarm dla wrotków) była trzy do pięciu razy większa niż zawartość chlorofilu ɑ (tabela II). Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi występującymi w morskiej chlorelli były kwasy: 16:1, 16:0 i 20:5w3, podczas gdy w drożdżach (pokarm dla wrotków) 16:0, 16:1, 18:1 i 18:2w6 (tabele III, IV). B. plicatilis i A. salina zawierały duże ilości kwasów: 18:2w6, 18:3w3 i 20:5w3 (tabela V, VI). Wartość odżywcza naupliusów A. salina była wyższa niż osobników dorosłych (tabela VI). B. plicatilis i A. salina zawierały również serie w-3 wysoko nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla wzrostu i przeżywalności larw rybich. Przeżywalność larw w wieku 3-20 dni wynosiła 20-24% a w wieku 3-30 dni 18-22%.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

35

Numer

3

Opis fizyczny

s.231-241,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pertanian University Malaysia, Faculty of Fisheries and Marine Science, Mengabang Telipot, 21030 Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia

Bibliografia

  • Arakawa T., T. Yogota, T. Watanabe, 1979. Rearing of larvae of puffer (Fugurubripes rubripes) by rotifer (Brachionus plicatilis) cultured with various foods. Bull. Nagasaki Pref. Inst. Fish., 5, 5-8.
  • Ben-Amotz A., R. Fishler, A. Schneller, 1987. Chemical composition of dietary species of marine unicellular algae and rotifers with emphasis on fatty acids. Mar. Biol., 95, 31-36.
  • Benijts F., E. Vanvoorden, P. Sorgeloos, 1976. Changes in the biochemical composition of the early larval stages of the brine shrimp Artemia salina. In: Persoone G., E. Jaspers (Eds): Proc. 10th European Symposium on Marine Biology. Wetteren, Belgium, Univ. Press, 1, 1-11.
  • Bligh E.G., W.J. Dyer, 1959. A rapid method of total lipid extraction and purification. Can. J. Biochem. Physiol., 37, 911-917.
  • Chu F.E., D.J. Dupuy, 1980. The fatty acid composition of three unicellular algal species used as food sources for larvae of the American oyster (Crassostrea virginica). Lipids, 15, 356-364.
  • Fujita S., T. Watanabe, C. Kitajima, 1980. Ecology, culturing, use in aquaculture. 3, In: Persoone G., P. Sorgeloos, O. Roels, E. Jaspers (Eds): Nutrition quality of Artemia from different locations as a living feed for marine fish from the viewpoint of essential fatty acids in the brine shrimp Artemia. Wetteren, Belgium, Universal Press, 277-290.
  • Fukusho K., T. Arakawa, T. Watanabe, 1980. Food value of a copepod, Tigriopus japonicus, cultured with w-yeast for larvae and juveniles of mud dab, Limanda yokochamae. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish., 46, 499-503.
  • James C. M., T. Abu-Rezeq, 1989. Production and nutritional quality of two small-sized strains of the rotifer Brachionus plicatilis. J. World Aquacult. Soc., 20. 136-142.
  • Kanazawa A., S.I. Teshima, O. Kazuo, 1979. Relationship between essential fatty acid requirements of aquatic animals and the capacity for bioconversion of linolenic acid to highly unsaturated fatty acids. Comp. Biochem. Physiol., 63, B, 295-298.
  • Kates M., 1972. Isolation, analysis and identification of lipids. In: Work T.S., E. Work (Eds): Techniques of lipidology. Amsterdam, Elsevier Publ., 268-318.
  • Liao I.C., H.M. Su, J.H. Lin, 1983. Larval foods for penaeid prawns. In: McVey J.P. (Ed.): CRC Handbook of mariculture: Crustacean Aquaculture. Boca Raton, Florida, CRC Press, 1, 43-69.
  • Lubzens E., 1987. Raising rotifers for use in aquaculture. Hydrobiologia, 147, 245-255.
  • Marker A.F.H., 1972. The use of acetone and methanol in the estimation of chlorophyll in the presence of phaeophytin. Freshwat. Biol., 2, 361-385.
  • Meynell G.G., E. Meynell, 1970. Theory and practice in experimental bacteriology. 2nd Ed., Cambridge, Univ. Press, 370 pp.
  • Morrison W.R., L.M. Smith, 1964. Preparation of fatty acid methyl esters and dimethyl acetate from lipids with boron trifluoride-methanol. J. Lipid Res., 5, 600-608.
  • Shamsudin L., N.A.M. Shazali, 1991. Microplankton bloom in a brackish water lagoon of Terengganu. Environm. Monitoring a. Assessment, 19, 287-294.
  • Smayda T.J., 1978. From phytoplankters to biomass. In: Sournia (Ed.): Phytoplankton manual, UNESCO monographs and oceanographic methodology. UNESCO, 273-279.
  • Sorgeloos P., 1980. The use of the brine shrimp Artemia in aquaculture. In: Persoone G., G. Sorgeloos, O. Roels, E. Jaspers (Eds): The Brine Shrimp Artemia, 3, 25-31.
  • Volkman J.K., S.W. Jeffrey, P.D. Nichols, G.I. Rogers, C.D.Garland, 1989. Fatty acid and lipid composition of 10 species of microalgae used in mariculture. J. Exp. Mar. Biol. Ecol., 128, 219-240.
  • Vollenweider R.A., J.F. Talling, D.F. Westlake, 1974. A manual on methods for measuring primary production in aquatic environment. 12. IBP Handbook, 2nd Ed., Oxford, Blackwell Sc. Publ., 255 pp.
  • Watanabe T., C. Kitajima, S. Fujita, 1983. Nutritional values of live organisms used in Japan for mass propagation of fish: a review. Aquaculture. 34, 115-143.
  • Watanabe T., M. Ohta, C. Kitajima, S. Fujita, 1982. Improvement of dietary value of brine shrimp Artemia salina for fish larvae by feeding them on w-3 highly unsaturated fatty acids. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish., 48, 1775-1782.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-671fec61-155f-4d98-9899-46926f6c3c43
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.