PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 43 |

Tytuł artykułu

Zawartosc tluszczu i bialka w mleku krow w przeksztalcanej na typ mleczny populacji bydla czarno-bialego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W wysoko wydajnej populacji krów rasy czarno-białej przeprowadzono badania składu mleka (tłuszcz i białko). Współczynnik odziedziczalności całożyciowej zawartości tłuszczu wyniósł 0,39, a białka 0,33. U co trzeciej krowy (31,3%) stwierdzono ponad 1% różnicę w zawartości tłuszczu do białka. Odsetek takich zwierząt malał wraz ze wzrostem wydajności mlecznej. Z przeprowadzonych badań wynika konieczność uwzględniania, w programach doskonalenia bydła w typie mlecznym, kwestii składu mleka, a szczególnie udziału w nim białka.
EN
Data of lifetime performance of 1633 cows of Black-White breed, kept in years 1980-1995 in outstanding in dairy performance herd in south-western part of Poland were processed. Cows’ population was divided into groups to make the analysis of eventual changes in milk composition, due to upgrading with HF cattle genes, possible. There were 4 groups: I - pure Black-White cows and with 0.25 share of HF genes (n = 289), II — F₁ cows of B-W x HF (n = 478), III - cows with 0.51 to 0.874 share of HF genes (n = 569), and IV - cows with more than 0.874 share of HF blood (n = 297). Statistical model was used where effect of sire was random and effects of cow‘s genotype group, year of the commencement of dairy performance, reason of culling and regression on age at 1-st calving were fixed. The following values of heritability estimates h² were obtained: milk production from 0.19 to 0.36, lifetime milk fat content = 0.39, lifetime milk protein content = 0.33 and length of performance = 0.28. It was found that every 3-rd cow (31,3%) was characterised with the difference between milk fat and protein contents greater than 1%. Performed analysis of milk composition due to level of milk production and genotype showed that the lowest fat content was characteristic for the highest milk yielding cows, regardless of genotype. Similar relations, but lower in magnitude, were found for milk protein content. It seems urgently needed nowadays to incorporate, with the right accent, milk composition and especially protein content traits to the breeding programs dealing with improvement of dairy type cattle in Poland.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Opis fizyczny

s.69-77,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt, Polska Akademia Nauk
autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Mendelova zemédelskâ a leśnicka universita, Brno, Republika Ćeska

Bibliografia

  • [1] Asarabowska A., Litwińczuk A.: Zmiany zawartości suchej masy w mleku krów w zależności od poziomu tłuszczu i białka. Ann. UMCS, Sect. EE, XIII, 9, 1995, 63-66.
  • [2] Bielak F.: Kształtowanie się jakościowych i technologicznych cech mleka w zależności od poziomu żywienia mineralnego krów i higieny jego pozyskiwania. Rocz. Nauk. Zoot., Rozpr. Hab., 3, 1995.
  • [3] Czaja H.: Możliwość wykorzystania wydajności białka w mleku w selekcji krajowego bydła czarno-białego. Instytut Zootechniki Kraków, Rozpr. Hab., 1990.
  • [4] Dilanjan Z.: Povyszac sodierzanije bielka v molokie. Żivotnovodstvo, 6, 1981, 61.
  • [5] Filistowicz A., Szyszkowski L., Zwolińska-Bartczak I., Żuk B.: Parametry genetyczne cech mleczności bydła rasy czerwono-białej. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot. XXX, 168, 1988, 35-42.
  • [6] Grabowski R.: Problemy chowu i hodowli bydła mlecznego w Polsce. Prz. Hod., 62, 10, 1994, 6-13.
  • [7] Hibner A., Sakowski T.: Kształtowanie się zawartości tłuszczu i białka w mleku wysoko wydajnych krów rasy czarno-białej. Prz. Hod. 65, 3, 1997, 1-3.
  • [8] Krencik D., Lukaszewicz M.: Długowieczność krów - jeszcze jeden element w selekcji. Prz. Hod., 4-5-6, 1990, 13-14.
  • [9] Krzyżewski J., Ryniewicz Z., Grądziel N.: Ocena możliwości zwiększenia wydajności i poprawy składu chemicznego mleka krajowego pogłowia krów. Prz. Hod., 64, 8, 1996, 7-9.
  • [10] Kurowski H.: Pozagenetyczne i dziedziczne uwarunkowanie wydajności i składu mleka krów standardowo żywionych w okresie pierwszej laktacji. Biul. ZHDZ PAN, 1968, 14, 7-69.
  • [11] Litwińczuk Z., Litwińczuk A.: Porównanie produkcyjności i składu chemicznego mleka córek wybranych buhajów czarno-białych i holsztyńsko-fryzyjskich. Rocz. Nauk. Zoot., 17, 1990, 1-2.
  • [12] Rosochowicz L., Kliks R.: Genetic parameters of milk yield and its components in Black-White cattle in Wielkopolska region of Poland. 47 EAAP, Lillehammer 1996, Book of Abstracts, 2, 174.
  • [13] Sawicka J.: Białko mleka jako czynnik selekcyjny w hodowli bydła Acta Agr. Silv., Ser. Zoot., IV, 1964, 145-195.
  • [14] Sawicka J.: Współzależność pomiędzy zawartością tłuszczu i białka w mleku krów. Acta Agr. Silv„ Ser. Zoot., V, 1965, 13-30.
  • [15] Tomaszewski A., Hibner A., Monkiewicz J.: Ocena jakości surowca mlecznego w regionie Wrocławia. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot. 42, 307, 1997, 169-178.
  • [16] Zogg M.: Zuchtziel für Schweizer Braunvieh. Schweiz. Braunvieh, 7, 1992, 16-20.
  • [17] Žižlavský J., Miksik J.: Produkce a obsah hlavnich složek mleka montbeliarskeho a českeho strakateho skotu. Živ. Vyroba, 39, 1994, (9), 827-835.
  • [18] Żurkowska K.: Od czego zależy zawartość białka i tłuszczu w mleku. Zakład Wyd. CRS Warszawa 1965, 57.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-67179aff-04a7-48eb-a03a-0331bb23ff88
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.