PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 37 | 02 |

Tytuł artykułu

Ocena mikrobiologiczna wybranych przypraw

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano stan sanitarny wybranych przypraw. Przeprowadzono podstawowe badania bakteriologiczne i badania na obecność grzybów. Stwierdzono wysoki stopień zakażenia bakteriami rzędu 105-107 kom. w 1 g przyprawy oraz pleśniami od 102 do 106 zarodników/g. W Polsce brakuje norm określających zakażenia mikrobiologicznego, przy którym przyprawa może być użyta do żywności i dlatego wyniki badania porównano z kryterium podanym przez Hadloka.
EN
Sanitary state of selected seasonings was determined in the work. Basic bacteriological tests and investigations aiming at determination of the presence of fungi were carried out. A high contamination degree with bacteria of the order of 105-107 kom. per 1 g of seasoning and with moulds of 102-106 spores per 1 g has been found. In Poland there is a lack of standards for the microbiological contamination degree at which the given seasoning can be used for food and therefore the test results obtaine have been compared to the criterion given by Hadlok.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

02

Opis fizyczny

s16-17,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Christensen C. M. і in.: Appl. Microbiol., 1967, 15, 622.
  • [2] Golicz K.: Medycyna Weterynaryjna 1971, 6, 362.
  • [3] Hadlok R. i in.: Arch. Lebensmittelhyg., 1973, 24, 20.
  • [4] Raper K. В. і in.: A Manual of the Penicillis. Ed. The William - Wilkins Co., Baltimore 1949.
  • [5] Raper K. B.. Fennel D. I.: The genus Aspergillus. Ed. The William - Wilkins Co., Baltimore 1965.
  • [6] Fassatiowa O.: Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa 1983.
  • [7] Coretti K.: Fleischwirtschaft 1955, 35, 305.
  • [8] Bartels i in.: Fleischwirtschaft 1966, 46, 234.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-66a1a7dd-8042-47bb-aa3e-73106e62cf5b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.