PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Kinetics of cell growth and citric acid production by Yarrowia lipolytica SUC transformants in sucrose media

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Kinetyka wzrostu i tworzenia kwasu cytrynowego w podlozach sacharozowych przez SUC transformanty Yarrowia lipolytica

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of the investigation was to assess the dynamics of biomass and citric acid production in sucrose media by two invertase-positive (Suc+) Yarrowia lipolytica transformants (W 29 ura3-302 and JM23/pINA169), originating from Laboratoire de Genetique Moleculaire et Cellulaire, INRA-CNRS. The industrial strain Y. lipolytica ATCC 20 460 (W29) with Sue- phenotype was used as a control. The growth of the two strains on sucrose was as good as on glucose under the conditions favourable for the expression of invertase activity in the transformants examined, i e. in the presence of peptone and phosphate buffer at pH 6.8. The specific growth rates, µmax, were 0.5 - 0.536 h-1 and 0.492 - 0.565 h-1, respectively. The biomass yield on sucrose was 6 to 19% higher than that on glucose. Satisfactory cell growth of the two transformants was also observed in production media (based on pure sucrose or sugar beet molasses) at N deficiency and low pH 5.5. However, only W29 ura 3-302, the strain derived from the industrial strain W29, was able to produce high levels of citric acid. Maximum accumulation of the citric acid in 20% molasses broth fermented by this strain reached 50.2 g/L, which can be considered promising. However, further studies are required to improve productivity of this bioprocess. Moreover, the results obtained in the present study show that the expression of foreign SUC2 gene in Y. lipolytica, under the control of the XPR2 promoter and using the alkaline extracellular protease signal sequence (encoded by the XPR2 gene), allowed the production of citric acid on carbohydrate materials.
PL
Celem pracy była ocena dynamiki produkcji biomasy i kwasu cytrynowego w podłożach sacharozowych przez dwa inwertazo-dodatnie (Suc+) transformanty Yarrowia lipolytics W29 ura3-302 i JM23/pINA169, skonstruowane w Laboratorium Genetyki Molekularnej i Komórkowej INRA w Grignon. Jako kulturę odniesienia stosowano przemysłowy szczep Y. lipolytica ATCC 20460 (W29) o fenotypie Suc-. W warunkach sprzyjających ekspresji aktywności inwertazowej w badanych transformantach tj. przy obecności w podłożu peptonu i buforu fosforanowego, utrzymującego pH 6,8, oba szczepy rosły na sacharozie równie dobrze jak na glukozie, przy szybkości właściwej, /xmax, wynoszącej odpowiednio 0,5-0,536 h-1 i 0,492 – 0,565 h-1 (tab. 1). Plon biomasy na sacharozie był o 6-19% wyższy niż na glukozie (tab. 1). Stwierdzono również satysfakcjonujący wzrost obu transformantów w podłożach produkcyjnych (sacharozowych i melasowych), przy deficycie N i niskim pH 5,5. Jednakże tylko szczep W-29 ura 3-302, skonstruowany na bazie szczepu przemysłowego, był zdolny do produkcji większych ilości kwasu cytrynowego (tab. 2). Maksymalne nagromadzenie kwasu cytrynowego w 200 g/L brzeczce melasowej "fermentowanej" przez ten szczep wynosiło 50,2 g/L (rys. 1), co można uznać za obiecujący wynik. Niezbędne są jednak dalsze badania celem poprawienia produktywności tego bioprocesu. Badania wykazały ponadto, że kompleks ekspresji obcych genów w Y. lipolytica, włączający promotora i sekwencję sygnalną genu alkalicznej, pozakomórkowej proteazy tych drożdży, może być stosowany do konstruowania docelowych szczepów do biosyntezy kwasu cytrynowego na surowcach węglowodanowych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

s.49-54,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, 50-375 Wroclaw, ul.C.Norwida 25
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-660a7295-0e1f-4199-a4c0-ca4dcacfacbe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.