PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 37 | 03 |

Tytuł artykułu

Zmiany zawartosci witamin C i E w czasie przechowywania suszow i konserw papryki slodkiej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ konserwowania i suszenia oraz przechowywania konserw i suszów papryki słodkiej na zawartość witamin C i E. Straty wit. C podczas suszenia i konserwowania wynosiły 45-65%. Nie stwierdzono natomiast dalszych ubytków tej witaminy w czasie przechowywania przetworów przez 9 miesięcy. Wit. E była odporna na procesy termiczne Jednak obniżał się jej poziom po 9 miesiącach przechowywania suszów (do 30-50%) i konserw (do 70-90% w stosunku do ilości wyjściowej, przed przechowaniem).
EN
The effect of preserving and drying as well as storage of canned and dried red pepper on the C and E vitamin content was investigated. The C vitamin losses during storage and preservation amounted to 45-65%. On the other hand, no further vitamin losses during the 9-month storage were found. The E vitamin proved to be resistant to thermal processes, still its level after the 9-month storage of dried ( up to 30-50%) and canned products (up to 70-90% ) in relation to the initial amount (before storage) remained unchanged.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

03

Opis fizyczny

s.17-19,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Warzywnictwa, 96-100 Skierniewice, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3

Bibliografia

  • [1] Bauernfeind J.C.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1977, 9, 337-382.
  • [2] Horbowicz M.: Biuletyn Warzywniczy (suplement) 1989, 205-209.
  • [3] Kanner J., Harel S.. Mendel H.: J. Agric. Food Chem., 1979, 27 (6), 1316-1318.
  • [4] Lathia D., Blum A.: Inter. J. Vit. Nutr. Res., 1989, 59, 430-438.
  • [5] Majewski K., Piotrowski J., Bubicz M.: Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1991, 11, 17-18.
  • [6] Piotrowski J., Majewski K.. Bubicz M.: Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1991, 1, 19-20.
  • [7] Szczygieł A. i in.: Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych. PWRiL. Warszawa 1976.
  • [8] Ziemiański S.: Żywienie Człowieka i Metabolizm 1985, XII. 2. 117-128.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6563ad61-c0a3-4f01-b1a6-364fbe2c989b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.