PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc przeciwutleniajaca oraz zawartosc witaminy C i zwiazkow fenolowych w owocach roznych genotypow aktinidii [Actinidia Lindl.]

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Antioxidant activity and contents of vitamin C and phenolic compounds in fruit of various hardy kiwifruit [Actinidia Lindl.] genotypes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Materiał badawczy stanowiły owoce dwóch genotypów Actinidia arguta (L1, M1) i trzech mieszańców A. arguta × A. purpurea (D8, D11, D14). Jako materiał porównawczy użyto odmiany A. arguta ‘Ananasnaja’ (=’Anna’), najpowszechniej uprawianej na świecie aktinidii ostrolistnej. Wszystkie rośliny uzyskano w programie hodowlanym SGGW, a owoce pochodziły z roślin uprawianych na polu doświadczalnym SGGW na Ursynowie w Warszawie. Badania prowadzono w latach 2005-2006. W owocach badanych genotypów oznaczono zawartość: witaminy C i polifenoli, a także określono aktywność przeciwutleniającą. Uzyskane wyniki potwierdziły, że owoce aktinidii ostrolistnej są bogatym źródłem witaminy C, jednak jej zawartość zależy od indywidualnych cech genotypu. W owocach mieszańców A. arguta × A. purpurea stwierdzono większą zawartość witaminy C w porównaniu z genotypami A. arguta. Mieszańce D11 i D14 wykazały istotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą, silnie skorelowaną z zawartością witaminy C. Charakteryzowały się też większą zawartością związków fenolowych niż owoce pozostałych badanych aktinidii.
EN
The research material constituted fruit of two genotypes of A. arguta (L1, M1) and of three hybrid genotypes of A. arguta × A. purpurea (D8, D11, D14). The material for comparison was an ‘Ananasnaja’ (=’Anna’) cultivar known as the most commonly cultivated hardy kiwifruit throughout the world. All the plants were obtained under a special plant growing programme at the SGGW University in Warsaw, and the fruit came from plants grown at the SGGW experimental field station in Ursynów in Warsaw. The research was carried out during 2005 and 2006. The contents of vitamin C and polyphenols were determined in the fruit of the genotypes under research, as was the antioxidant activity. The results obtained confirmed the fruit of A. arguta to be a rich source of vitamin C, however, its content depended on individual features of the genotype. It was found that the content of vitamin C was higher in the fruit of hybrid genotypes of A. arguta × A. purpurea if compared with the genotypes of A. arguta. The hybrid genotypes of D11 and D14 showed a significantly higher antioxidant activity that was correlated with the content of vitamin C. They were also characterized by a higher content of phenolic compounds than the fruit of other Actinidia species studied.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.239-246,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodartswa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159 ,02-776 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Chesoniene L.: Comparison of some biological features and fruiting potential of Actinidia kolomikta cultivars. Acta Hort., 2000, 538, 769-774.
  • [2] Ferguson A.R., Ferguson L.R.: Are kiwifruit really good for you? Acta Hort., 2003, 610, 132-138.
  • [3] Gao L., Mazza G.: Quantitation and distribution of simple and acylated anthocyanins and other phenolic in blueberries. J. Food Sci., 1994, 57, 1057-1059.
  • [4] Kalt W., Forney C.F., Martin A., Prior R.L.: Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics and anthocyanins after fresh storage of small fruit. J. Agric. Food Chem., 1999, 47, 4638-4644.
  • [5] Krupa T., Tomala K.: Zmiany ilościowe związków przeciwutleniających w jagodach borówki wysokiej 'Bluecrop' podczas ich przechowywania. Zesz. Nauk. ISiK., 2004, 12, 237-243.
  • [6] Latocha P., Olszewska-Kaczynska I.: Preliminary morphological, chemical and sensory analyses of fruit of different actinidia genotypes (Actinidia Lindl.). Annals Warsaw Agricultural University – SGGW, Horticulture, Landscape Architecture, 2003, 24, 51-57.
  • [7] Matich A. J., Young H., Allen J.M., Wang M.Y. Fielder S., Mc Neilage M.,A., Mac Rae E.A.: Actinidia arguta: volatile compounds in fruit and flowers. Phytochemistry 2003, 63, 285-301.
  • [8] Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., .Fukuda T., Oota T.: Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem., 2004, 452 (17), 5472-5475.
  • [9] Okamoto G., Goto S.: Juice Constituents in Actinidia arguta Fruits Produced in Shinjo, Okayama Scientific Reports of the Faculty of Agriculture Okoyama University 2005, 94, 9-13.
  • [10] Park Y.S., Jung S.T., Gorinstein S.: Ethylene treatment of ‘Hayward’ kiwifruits (Actinidia deliciosa) during ripening and its influence on ethylene biosynthesis and antioxidant activity. Scientia Horticulturae, 2006, 108, 22-28.
  • [11] Park Y.S., Jung S.T., Kang S.G., Drzewiecki J., Namiesnik J., Haruenkit R., Barasch D., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa). Inter. J. Food Sci. Nutr., 2006, 57 (1/2), 107-122.
  • [12] Rassam M., Laing W.: Variation in ascorbic acid and oxalate levels in the fruit of Actinidia chinensis tissues and genotypes. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 2322–2326.
  • [13] Saint Criq de Gaulejac N., Provost C., Viras N.: Comparative study of polyphenol scavenging activities assessed by different methods. J. Agric. Food Chem., 1999, 47 (2), 425-431.
  • [14] Skripczienko I.W., Moroz P.A.: Aktinidia (sorty, wyroszcziwania, rozmnożenia). Nacjonalnyj Botaniczeskij Sad im. M.M. Griszka, NAN Ukrainy, Kijew 2002.
  • [15] Strik B.C., Hummer.: ‘Ananasnaya’ Hardy Kiwifruit. J. Am. Pom. Soc. 2006, 60 (3), 106-112.
  • [16] Velioglu Y.S., Mazza G., Gao L., Oomah B.D.: Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 4113-4117.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-645bb9c1-131c-4776-9993-6e680d641490
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.