PL
Badaniami objęto całodzienne racje pokarmowe 4986 kobiet i mężczyzn, pracowników sfery budżetowej i pozabudżetowej z regionu Wielkopolski. Przeprowadzono analizę struktury spożycia produktów oraz określono ich udział w pokryciu wartości energetycznej oraz jako źródła składników podstawowych, wybranych grup kwasów tłuszczowych, witamin antyoksydacyjnych, błonnika i cholesterolu. Procentowe udziały 12 grup produktów w racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn w poszczególnych sferach były podobne, natomiast bezwzględny poziom spożycia był nieznacznie wyższy wśród pracowników sfery pozabudżetowej. Dominującą grupę stanowiły produkty zbożowe, warzywa, owoce i przetwory warzywno-owocowe, mięso, mleko i ziemniaki. Stopień realizacji zalecanej normy wyżywienia był wyraźnie zróżnicowany: od braku jej realizacji (mleko i przetwory, ziemniaki, warzywa i owoce bogate w witaminę C i karoteny, strączkowe), aż po jej przekroczenie, zwłaszcza przez CRP mężczyzn (mięso i jego przetwory, jaja).
EN
The studied material included daily food rations of 4986 men and women from the Wielkopolska region. The analysis was conducted of consumption pattern of food products with their share in the total energy value and in the intake of ceratin nutrients such as selected fatty acids, antioxidant vitamins, dietary fibre and cholesterol. The per cent proportions of 12 food products in the daily food rations of men and women in the salaried and non-salaried groups was similar, but the absolute consumption level was slightly higher in the non-salaried group. The prevailing product groups were cereals, vegetables, fruis and preserved vegetable-fruit products, meat, milk, potatoes. The degree of realization of the recommended daily food allowances varied significantly, from non (milk and its products, potatoes, vegetables and fruit rich in vitamin C and carotenes, and legumes) to excessive consumption (meat and products, eggs) especially in the male groups.