PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 54 | 03 |

Tytuł artykułu

Naturalne pokarmowe inhibitory enzymow trawiennych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

03

Opis fizyczny

s.159-165,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Altabella T., Chrispeels M. J.: Plant Physiol. 93, 805, 1990.
  • 2. Armstrong В., Doll R.: Int. J. Cancer 15, 617, 1975.
  • 3. Bell J. M., Raków G.: Can J. Anim. Sci. 76, 423, 1996.
  • 4. Birk Y.: W: Proc. Intern. Euro Food Tox. IV Conference, 22-24 Sept. 1994, Olsztyn. Red.: Kozłowska H., Fornal J. i Zduńczyk Z., s. 202.
  • 5. Birk Y.: Protease Inhibitors as Cancer Chemopreventive Agents. Plenum, New York 1993, s. 97.
  • 6. Bonilla A. R., Calzada C., Cooke R.: Arch. Latinoamer. Nutr. 41, 609, 1991.
  • 7. Broadway R. M.: J. Insect Physiol. 41, 107, 1995.
  • 8. Castell A. G., Guenter W., Igbasan F. A.: Anim. Feed Sci. Technol. 60, 209, 1996.
  • 9. Desphande S. S.: Critical Rev. Food Sci. Nutr. 32, 333, 1992.
  • 10. Fölsch U. R., Creutzfeldt W.: Scand. J. Gastroenterology 20 (suppl.), 54, 1985.
  • 11. Friedman M.: J. Agric. Food Chem. 42, 3, 1994.
  • 12. Gatel F., Feteke J., Grosjen F.: Prod. 49, 330, 1989.
  • 13. Grala W., Jansman A. J. M., van Leeuwen P., van Kempen G. J. M., Verstegen M. W. A.: W: Recent Advances of Research in Antinutritional Factors in Legume Seeds, van der Poel A. F. B., Huisman J., Saini H. S. (red.). Wageningen Pers, Wageningen 1993, s. 321.
  • 14. Grant G., Mordward P. M., Buchan W. C., Armour J. C., Pusztai A.: Brit. J. Nutr. 73, 17, 1995.
  • 15. Gumbmann M. R., Friedman M.: J. Nutr. 117, 1018, 1987.
  • 16. Iwai K., Fushiki T., Fukuoka S. I.: Pancreas 3, 720, 1988.
  • 17. Kato Y., Matsuda T.: W: Chemical Markers for Processed and Stored Foods. Lee Т.-C., Kim H.-J. (red.), New York, Amer. Chem. Soc., 1996, s. 227.
  • 18. Kennedy A. R.: W: Protease Inhibitors as Cancer Chemopreventive Agents. Plenum, New York, 1993, s. 9.
  • 19. Koike D., Yamadera K., Dimagno E. P.: Gastroenerology 108, 1221, 1995.
  • 20. Kotaru M., Iwami K., Yeh H.-Y., Ibuki F.: Food Chem. 43, 47, 1992.
  • 21. Kulasek G., Leontowicz H., Krzemiński R.: Mag. Wet. 4, 39, 1995.
  • 22. Kulasek G. W., Leontowicz H., Leontowicz M., Bałasińska В.: Abstr. Internat. Congress Nutr, Montreal 1997, s. 250.
  • 23. Le Dréan G., Le Huërou-Luron I., Philouze-Romé V., Toullec R., Guilloteau P.: Ann. Nutr. Metab. 39, 164, 1995.
  • 24. Leontowicz H., Gralak M. A., Leontowicz M., Kulasek G. W., Krzemiński R.: Book of Abstracts - Bioavailability 97. Wageningen 1997, s. 100.
  • 25. Leontowicz H., Leontowicz M., Kostyra H., Kulasek G.: Mat. X Kongresu PTNW, Wrocław 1, 76, 1996.
  • 26. Leontowicz H., Kulasek G., Leontowicz M., Wawrykowicz G., Krzemiński R.: Mat. X Kongresu PTNW, Wrocław 1, 75, 1996.
  • 27. Leterme P., Beckers Y., Thévis A.: Anim. Feed Sci. Technol. 29, 45, 1990.
  • 28. Liener I. E.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 34, 31, 1994.
  • 29. Liener I. E., Kakade M.: W: Toxic Constituents of Plant Foodstuffs, I. E. Liener (red.), Academic Press, New York, 1980, s. 7.
  • 30. Li Z., Alli I., Kermasha S.: Food Res. Internat. 26, 195, 1993.
  • 31. Lipiec A., Pisarski R. K.: Medycyna Wet. 50, 152, 1994.
  • 32. Lu L., Louie D. S., Owayang C.: Amer. J. Physiol. 256 (Gastrointest. Liver Physiol. 19), G430, 1989.
  • 33. McArthur C., Robbinson С. T., Hagerman A. E., Hanley T. A.: Can. J. Zool. 71, 2236, 1993.
  • 34. Marty B. J., Chavez E. R.: Can. J. Anim. Sci. 73, 411, 1993.
  • 35. Messina J., Messina V.: J. Amer. Diet. Ass. 91, 836, 1991.
  • 36. Miyasaka K., Guan D., Liddle R. A., Green G. M.: Am. J. Physiol. 257 (Gastrointest. Liver Physiol. 20), G175, 1989.
  • 37. Mole S., Butler L. G., Iason G.: Biochem. Systematics Ecol. 4, 287, 1990.
  • 38. Moran E. T., Summers J. D., Jones G. E.: Can. J. Anim. Sci. 48, 47, 1968.
  • 39. Mulimani V. H., Paramjyothi S.: J. Food Sci. Technol. 30, 62, 1993.
  • 40. Nitsan Z.: W: Eggum B. O., Boisen S., Borting C., Danfaer A., Hvelpund T. (red.): Protein Metabolism and Nutrition. Proc. 6th Int. Symp. EAAP. Herning, Denmark 9-14 June, 1991, s. 103.
  • 41. Otani T., Atomi Y., Kuroda A., Muto T., Tamura M., Fukuda S., Akao S., Gorelick F. S.: Pancreas 14, 142, 1997.
  • 42. Pastuszewska B., Ochtabińska A., Grala W.: J. Anim. Feed Sci. 2, 147, 1993.
  • 43. Puls W., Keup G.: Diabetologia 9, 97, 1973.
  • 44. Pusztai A., Grant G., Bardocz S., Baitner K., Gelenczar E., Ewen S. W. B.: Am. J. Physiol. Gastrointestinal Liver Physiol. 35, G340, 1997.
  • 45. Pusztai A., Grant G., Duguid T., Brown D. S., Peumans W. J., Van Damme J. M., Bardocz S.: J. Nutr. 125, 1554, 1995.
  • 46. Quesada C., Bartolome В., Nieto O., Gómez-Cordovés C., Hernandéz T., Estrella I.: J. Food Prot. 59, 185, 1996.
  • 47. Rackis J. J., Gumbmann M. R.: W: Antinutrients and Natural Toxicants in Foods. Ory R. L., (red.), Food and Nutr. Press, Westport, Ct, 1982, s. 54.
  • 48. Savelkoul F. H. M. G., Van der Poel A. F. B., Tamminga S.: Plant Foods Human Nutr. 42, 71, 1992.
  • 49. Silanikove N., Gilboa N., Nitsan Z., Perevolotsky A.: J. Agric. Food Chem. 44, 199, 1996.
  • 50. Silanikove N., Gilboa N., Perevolotsky A., Nitsan Z.: Small Ruminant Res. 21, 195, 1996.
  • 51. Silanikove N, Nitsan Z., Perevolotsky A.: J. Agric. Food Chem. 42, 2844, 1994.
  • 52. Suzuki K., Ishimoto M., Iwanaga M., Kikuchi F.: Theor. Appl. Genet. 90, 762, 1995.
  • 53. Tamir S., Bell J., Finlay T. H., Birk Y.: Proc. Fifth Symp. Protein Soc., Herring, 1991, s. 64.
  • 54. Täufel A., Böhm H., Flamme W.: J. Cereal Sci. 25, 267, 1997.
  • 55. Thompson L. U.: Food Res. Internat. 26, 131, 1993.
  • 56. Troll W., Lim J. S., Frankel K.: W: Но C.-Т., Osawa Т., Huang M.-Т., Rosen R. T. (red.): Food Phytochemicals for Cancer Prevention. II. Teas, Spices, and Herbs. Am. Chem. Soc., Washington DC, 1994, s. 116.
  • 57. Veterimani R., Jyothirmayi N., Haridas Rao P., Ramadoss C. S.: Lebensm.-Wiss. Technol. 25, 532, 1992.
  • 58. Visentin M., Iori R., Valdicelli L., Palmieri S.: Phytochemistry 31, 3677, 1992.
  • 59. Weidenbach H., Pritz H., Goke В., Koop I., Schafmayer A., Adler G.: Res. Exp. Med. 189, 221, 1989.
  • 60. Zhao M., Naude R. J., Muramato K., Oelofsen W.: Int. J. Peptide Protein Res. 48, 174, 1996.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-634e0c62-164b-4a9c-887e-37c2b9d447ec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.