PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 62 | 05 |

Tytuł artykułu

Prawne warunki wprowadzania nowej zywnosci do obrotu

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule wyjaśniono prawne pojęcie nowej żywności oraz prawne warunki wprowadzania jej do obrotu na terenie Wspólnoty Europejskiej. Warunki te wynikają przede wszystkim z rozporządzenia nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady Najistotniejszym wymaganiem jest konieczność zachowania odpowiedniej procedury przy wprowadzaniu nowej żywności na rynek po raz pierwszy. W zależności od okoliczności może to być procedura aplikacyjna (bardziej rygorystyczna) bądź notyfikacyjna (mniej rygorystyczna). Nowa żywność, która znajdzie się w obrocie, musi spełniać także określone, szczególne wymagania dotyczące jej znakowania.
EN
This paper clarifies the legal notion of a term „novel food” and describes the legal conditions for its placing on the market within the territory of the European Community. Such conditions mainly result from Regulation No 258/97of the European Parliament and of the Council. The most important conditions concerns the necessity of observing the appropriate procedures while placing the food on the market for the first time. Depending on the circumstances it may be either an application procedure (more rigorous) or a notification procedure (less rigorous). The novel foods that enter the market must also fulfill certain special requirements concerning the labeling.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

05

Opis fizyczny

s.14-17,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Decyzja Rady z 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji. Dz. Urz. L 184 z 17 lipca 1999 r., s. 23-26.
  • [2] http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/app_list_en.pdf.
  • [3] http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/dtagatose_pl.pdf.
  • [4] http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/notif_list_en.pdf.
  • [5] Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności. Dz. Urz. L 43 z 14 lutego 1997 r., s. 1-6.
  • [6] Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, Dz. Urz. L 268 z 18 października 2003 r., s. 1-23.
  • [7] Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia DzU z 2006 r., nr 171, poz. 1225.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-628cfc67-1a39-4c6f-8479-1d0e41c5f8d6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.