PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 508 |

Tytuł artykułu

Wplyw odmian kukurydzy cukrowej na jakosc odcinania ziarna

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań jakości pracy obcinarki ziarna (stopień odcięcia masy ziarna od rdzeni kolb) i surowca (udział ziarna gorszej jakości, zawartość cukrów) dla wybranych odmian kukurydzy cukrowej. Pomiary przeprowadzono przy prędkości obrotowej głowicy nożowej obcinarki wynoszącej 1600 obr·min⁻¹ i prędkości liniowej podajnika kolb - 0,31 m·s⁻¹. Stwierdzono istotne statystyczne zróżnicowanie co do stopnia odcięcia masy ziarna, udziału ziarna gorszej jakości i zawartości cukrów w zależności od odmiany.
EN
The investigation results concerning work quality of the kernels’ cutter for selected cultivars of sweet maize were presented. The measurements were taken at rotational speed of the cutting head approx. 1600 r.p.m. and linear speed of the cob feeder 0.31 m·s⁻¹. Statistically significant relationships between degree of cutting off kernel mass and the share of worse quality kernels obtained at cutting, were found for tested maize cultivars. Kernel mass losses resulted in increase of the sugar losses in processed material.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

508

Opis fizyczny

s.173-180,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Gleboka 28, 20-612 Lublin

Bibliografia

  • Feibert E., Shock F. 1996. Supersweet com and sweet com variety evaluations. Malheur Experiment Station, Oregon State University Ontario, Oregon: 34.
  • PN-68/R-74017. Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziarn.
  • PN-EN ISO 10520 2002. Skrobia naturalna. Oznaczanie zawartości skrobi. Metoda polarymetryczna Ewersa.
  • PN-ISO 6540 1994. Kukurydza. Oznaczanie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna ).
  • Waligóra H. 2005. Kukurydza jadalna - znaczenie gospodarcze i rola w żywieniu człowieka. Kukurydza 1(25): 75-78.
  • Warzecha R. 2005. Kukurydza cukrowa. Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów. Wyd. III: 33-36.
  • Wong A.D., Juvik J.A., Breeden D.C., Swiader J.M. 1994. Shrunken2 sweet com yield and the chemical components of quality. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 119(4): 747-755.
  • Wójcik K. 2005. Wygrywa z groszkiem. Warzywa 4: 30-32.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-61faa2b3-920b-4341-bd97-117cd430cfc8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.