PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Proba okreslenia determinant potencjalnego popytu na nowe gatunki serow z mleka owczego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki badań, których celem było określenie najważniejszych czynników determinujących deklarowany przez konsumentów popyt na nowe, nieznane na polskim rynku, produkty mleczne, tj. smakowe serki wyprodukowane z bundzu owczo-krowiego. Badania ankietowe i ocenę konsumencką dwóch odmian serków (chrzanowego i ziołowego) wykonano w gronie 99 losowo wybranych osób. Do interpretacji wyników zastosowano metodę analizy głównych komponentów (składowych) i analizę czynnikową - z grupy metod statystycznej analizy wielowymiarowej. Taka interpretacja pozwoliła na wskazanie tych determinant potencjalnego popytu, które wskazują na segmenty rynku w największym stopniu zainteresowane spożywaniem tych serków. Są to: jakość organoleptyczna, wielkość i rodzaj opakowania, podatność konsumentów na reklamę, preferowanie produktów mlecznych zgodnych z nawykami żywieniowymi.
EN
The purpose of this study was to determine the most important factors influencing the potential demand for new products, unknown in Poland - the cheeses made from ewe’s and cow’s curd. The survey, based on the consumer assessment, was performed. The method of principal components and the factor analysis were applied. The analysis shows the determinants of the potential demand and the segments interested in consuming these cheeses. The determinants are: organoleptic properties, size and type of package, susceptibility to advertising, preference of the dairy products in accordance with habits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.117-127,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza w Krakowie, Wydzial Ekonomii w Rzeszowie, ul.M.Cwiklinskiej 2, 35-959 Rzeszow
autor

Bibliografia

  • [1] Drożdż A.: Problemy mlecznego użytkowania owiec w przetwórstwie mleka owczego. Przeg. Hodowl., 12, 1986, 18 - 23.
  • [2] Drożdż A.: Mleczność i użytkowanie owiec górskich jako ważny warunek ich egzystencji. Materiały z konferencji p.t.: „Rola owczarstwa górskiego w realizacji krajowych programów hodowlanych dla owiec”, Instytut Zootechniki, Balice, 1997, s. 41 - 45.
  • [3] Jajuga K.: Statystyczna analiza wielowymiarowa. PWN, Warszawa 1993.
  • [4] Jajuga K.: Statystyczna teoria rozpoznawania obrazów. PWN, Warszawa 1990.
  • [5] Kędzior Z.: Zachowania konsumentów na rynku artykułów żywnościowych. Handel Wewn., 1, 1995, 40 - 43.
  • [6] Kowrygo B., Górska-Warsewicz H., Ługowska K.: Ocena preferencji konsumenckich w zakresie żywności i żywienia. Żywność. Technologia. Jakość, 2, 1997, 51 - 59.
  • [7] Pieczonka W.: Struktura jakości serów w opinii konsumentów z regionu Polski południowo- wschodniej. Prace Tow. Naukowego w Rzeszowie, 1, 1986, 335 - 346.
  • [8] Pieczonka W.: Poziom akceptacji konsumenckiej twarogów owczo-kozich. Przeg. Mlecz., 12, 1998, 421 - 425.
  • [9] Pieczonka W., Świda J.: Wpływ czynników socjo-ekonomicznych na preferencje konsumentów Polski południowo-wschodniej w zakresie produktów spożywczych. Przeg. Mlecz., 3, 1996, 69 - 71.
  • [10] Pieczonka W., Świda J.: Popyt na produkty z mleka koziego deklarowany przez mieszkańców miast Polski południowo-wschodniej. Prace Tow. Naukowego w Rzeszowie, 4, 1996, 23 - 28.
  • [11] Quarterly Bull, of Statistic FAO, 1/2, 1996, 41.
  • [12] Zalewski R. I.: Analiza głównych komponentów i jej zastosowanie w chemii. Podstawy matematyczne. Wiadomości Chemiczne, 7 - 9, 1985, 475 - 488.
  • [13] Zalewski R. I.: Application of principal analysis in organic chemistry. W: R. W. Taft. Progress in physical chemistry, v. 18, John Wiley & Sons, Inc., 1990.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-619625f3-5fb4-4f2a-bfc0-0a5325ee524f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.