PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 06 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of plant-supplemented feeding on fresh and frozen storage quality of broiler chicken meat

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Single plant supplements were added to the ration fed to Ross 308 broiler cockerels. The chickens were held in four feeding groups until their 42 days of age. The birds of all the groups were fed on the same standard mixes. Group I represented the control group which received mixes without the supplement. The birds of group II received a feed supplement of 1% dried fine echinacea herb (Echinacea purpurea), group III received 0.3% of crushed raw garlic (Allium sativum). The chickens in group IV were twice a week provided with raw ginger (Zingiber officinale) water extract (5.5 g·cm-3) to drink. Chemical composition and physicochemical properties of breast muscle were analysed while fresh as well as on 4-month storage at –18°C

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/series/volume6/issue2/animal/art-12.html

Twórcy

  • Agricultural University of Szczecin, Doktora Judyma 24, 71-466 Szczecin, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Association of Official Analytical chemists. 1990. Methods of Analysis. 15th ed. A.O.A.C Arlington.
  • Baryłko-Pikielna N., Kossakowska T., Baldwin Z., 1964. Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej [Choosing the right method to prepare beef and pork for sensory analysis]. Rocz. Inst. Przem. Mięs. 1, 111-132 [in Polish].
  • Bitman J., Wood D.L., 1980. Cholesterol and cholesteryl esters of eggs from various avian species. Poultry Sci. 59, 2014-2023.
  • Blanch A., Lopez-Ferrer S., Barroeta A.C., Grashorn M.A., 1995. Effect of different dietary FAT sources on cholesterol content in tissues of broiler chickens. Comparison on two methodologies. Proc. XII Europ. Symp. Quality of Poultry Meat, Zaragoza-Spain, 25-29 September 1995, 453-459.
  • Dobrzański Z., Jamroz D., Bykowski P., Trziszka T., 2002. Wpływ oleju rybnego na efektywność odchowu kurcząt brojlerów i cechy jakościowe ich mięsa [Effect of fish oil on broiler performance and meat quality]. Acta Sci. Pol. Zootechnica 1(1-2), 43-52 [in Polish].
  • Faruga A., Pudyszak K., 1999. Efektywność odchowu i jakość mięsa indyczek rzeźnych żywionych paszą z dodatkiem ziół [Effectiveness of rearing and quality of meat of slaughter female turkeys, fed with feeds with herb supplementation]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 45, 349-357 [in Polish].
  • Fiłonik A., Niemiec J., 2002. Wpływ żywienia brojlerów na wyniki produkcyjne, poziom lipidów i właściwości fizykochemiczne mięsa [Influence of growth stimulants on performance, level of lipids and physicochemical properties of broiler meat]. Rocz. Nauk. Zootech. Supl. 16, 305-310 [in Polish].
  • Fritz Z., Kinal S., Schleicher A., 1994. Wpływ podawania kurczętom brojlerom mieszanek z udziałem preparatu torfowego lub ziół na wskaźniki hematologiczne, dysekcyjne, histologiczne i jakość mięsa [The influence of feeding broiler chicken with mixtures containing the peat preparation or herbs on hematological dissection and histological indices and on the quality of meat]. Zesz. Nauk. AR Wroc. 39, 252, 59-71 [in Polish] .
  • Fritz Z., Kinal S., Schleicher A., 1999. Ocena wybranych cech jakości tuszki i mięsa brojlerów otrzymujących do picia wyciągi ziołowe [Evaluation of some carcass and meat quality traits of broilers receiving aqueous herb extracts for drinking] Ann. Wars. Agric. Univ. Anim. Sci. 36, 211-215 [in Polish].
  • Gardzielewska J., 1995. Post-mortem kinetics of glycolysis in breast muscle of chicken broilers in relation to ante-mortem stress condition. Proc. XII Europ. Symp. Quality of Poultry Meat, Zaragoza-Spain, 25-29 September 1995 , 321-325.
  • Gornowicz E., 1998. Zioła Vipromix w żywieniu kurcząt brojlerów [Vipromis herbs in broiler chicken feeding]. Postępy Drob. 36, 2, 23-27 [in Polish].
  • Grau R., Hamm R., 1952. Eine Einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Fleisch. Fleischwirtschaft 32, 295.
  • Jamroz D., 2001. Fitogenne dodatki paszowe – preparaty ziołowe i ekstrakty roślinne [Phytogenic feed supplements; herbal products and plant extracts]. Pol. Drobiar. 7, 9-12 [in Polish].
  • Kortz J., 2001. Ocena surowców rzeźnych [Evaluation of slaughter material]. AR, Szczecin [in Polish].
  • Kosieradzka I., Fabijańska M., Fiedorowicz S., Łozicki A., 1999. Wpływ stosowania nowych polskich odmian owsa nagiego w mieszankach paszowych dla drobiu na cechy jakościowe mięsa brojlerów [Influence of utilising new Polish varieties of genetically naked oats in poultry feeds on quality characteristics of broilers meat]. Ann. Wars. Agric. Univ. Anim. Sci. 36, 226-233 [in Polish].
  • Krause S., Bożyk Z., Piekarski Z., 1996. Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego [Laboratory manual for a food analyst]. PWRiL, Warszawa [in Polish].
  • Majewska T., Pyrek D., Faruga A., 2001. Wpływ zastosowania wodnego wyciągu z surowego czosnku na wyniki produkcyjne indyków rzeźnych [Effect of fresh garlic water extract supplement on production performance of slaughter turkeys] Current Problems Breeding, Healt and production of Poultry, Proc. Of the 9th Intern. Symp., Ceskie Budejowice, 6 February 2001, 95.
  • Schleicher A., Fritz Z., Kinal S., 1996. Wpływ stosowania dodatków ziołowo-czosnkowych w mieszankach na wyniki produkcyjne i poubojowe kurcząt rzeźnych [The influence of herbs and garlic supplements to feed mixtures on the productive and post-slaughter performance of broiler chickens]. Zesz. Nauk.AR Wroc. Zootech. 41, 181-189 [in Polish].
  • Schleicher A., Fritz Z., Kinal S., 1998. Zastosowanie wybranych ziół w mieszankach treściwych dla kurcząt rzeźnych [The use of some herbs in concentrates for broiler chickens]. Rocz. Nauk. Zootech. 25, 3, 213-244 [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6155736c-7827-4bd7-a039-f4d40a4cc8d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.