EN
Disappearance of iprodione deposits on peppers, eggplants and tomatoes grown in commercial greenhouses and in a foil tunnel were studied. lt was found that iprodione residues on ripening fruits decreased according to simple regression lines. Their initial values dropped by half and reached zero levels within 2.5-2.8 and about 5 weeks after Rovral FLO 255 SC application, respectively. lprodione deposits on pepper leaves dropped within four weeks only by 30% white on eggplant leaves in practice stayed at the same level. The chemical may be suitable for the comparative study of real disappearance of pesticides after their applications for the control of pests and diseases.
PL
Przeprowadzono badania nad zanikaniem depozytów iprodionu na papryce, oberżynach i pomidorach. Stwierdzono, iż pozostałości iprodionu na dojrzałych owocach zmniejszały się w czasie liniowo. Ich początkowe poziomy spadły o połowę po upływie 2,5-2,8 tygodnia, a poziom zerowy osiągnęły po około 5 tygodniach od dnia aplikacji Rovralu FLO 255 SC. Depozyty iprodionu na liściach papryki w okresie 4 tygodni spadły o około 30%, podczas gdy na liściach oberżyny utrzymywały się w przedziale wyznaczonym zmiennością metody. Fungicyd ten jest zatem odpowiedni do porównawczych badań zanikania środków ochrony roślin stosowanych do zwalczania szkodników i chorób.