PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 23 | 2 |

Tytuł artykułu

Determination of oxygen conditions in rearing carp [Cyprinus carpio L.] larvae

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Okreslenie warunkow tlenowych w podchowywaniu wylegu karpia [Cyprinus carpio L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Oxygen conditions were determined for rearing carp (Cyprinus carpio L.) larvae in 33.1 ± 0.3°C. They amounted to: 96.1, 119.6 and 167.7% saturation of water with oxygen in optimal conditions 43.0 and 60.6% for the required conditions, and 23.1% for the critical conditions.
PL
Przedstawiono wyniki badań dotyczące próby określenia warunków tlenowych w podchowaniu wylęgu karpia (Cyprinus carpio L.)- Do doświadczeń użyto jednorodnego 3-dniowego wylęgu karpia o średniej masie 1,7 ± 0,2 mg i długości całkowitej 6,6 ± 0,2 mm, którym obsadzono 7 basenów przepływowych. Obsada każdego z basenów była taka sama i wynosiła 10 sztuk ryb na 1 dcm wody. Temperaturę wody utrzymywano na stałym poziomie 33,1 ± 0,3°C. Nasycenie wody tlenem w poszczególnych basenach było różne i wynosiło od 23,1 do 266,4%. Ryby karmiono zooplanktonem "ad libitum". Doświadczenie trwało 7 dni (rys. 1). Końcowe średnie masy ryb oraz współczynniki kondycji Fultona z poszczególnych basenów porównano testem statycznym Duncana. Na tej podstawie określono optimum wzrostu ryb z basenów, gdzie nasycenie wody tlenem wnosiło 96,1 ± 21,4, 119,6 ± 21,1 i 167,6 ± 17,0%. Określono również zakres wymaganych nasyceń wody tlenem wynoszący 42,0 ± 6,0% i 61,6 ± 11,2% oraz poziomów krytycznych 23,1 ± 4,3%. Stosowanie wysokich nasyceń wody tlenem na poziomie 266,4 ± 16,0% zapewniło dobre tempo wzrostu, ale wpłynęło na obniżenie współczynnika kondycji podchowywanego wylęgu karpia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

2

Opis fizyczny

s.131-137, rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Rybactwa Srodladowego, Zabieniec, 05-500 Pasieczno

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6098eb2c-dc5e-482f-bf7b-bee9e955fb67
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.