PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 49 | 04 |

Tytuł artykułu

Wplyw pantotenianu wapnia z tiamina oraz wybranych zwiazkow mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej zytnich zacierow gorzelniczych [1]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zbadanie wpływu dodatku wybranych związków mineralnych oraz pantotenianu wapnia z tiaminą na przebieg procesu fermentacji alkoholowej zacieru żytniego o gęstości 19,5°Blg i 25,1°Blg oraz jakość uzyskanego spirytusu surowego. Badania prowadzono na słodkim zacierze żytnim sporządzonym według technologii Henze'go. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono; że dodatek kilku związków mineralnych, tj. siarczanu amonu, wodorofosforanu potasu, siarczanu magnezu, do zacieru żytniego o gęstości 19,5oВIg, powoduje wzrostu wydajności etanolu ze skrobi i poprawę wszystkich wskaźników biotechnologicznych fermentacji, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu alkoholi wyższych i estrów w spirytusach surowych. Natomiast dodatek pantotenianu wapnia wraz z tiaminą do zacieru o tej gęstości powoduje poprawę jakości uzyskiwanego spirytusu surowego, poprzez ograniczenie ilości tworzących się aldehydów i fuzli, nie wywierając znaczącego wpływu na proces fermentacji. Przy zwiększonej gęstości żytniego zacieru do wartości 25,1°BIg, najlepsze wskaźniki biotechnologiczne procesu fermentacji oraz najwyższe ograniczenie powstawania zanieczyszczeń spirytusu surowego odnotowano w próbach, w których zastosowano pantotenian wapnia wraz z tiaminą.
EN
The aim of this research was a study of the influence of calcium pantothenate with thiamine and selected mineral compounds on alcoholic fermentation course of rye mash with the density of 19,5°Blg and 25,1°Blg and the quality of raw spirit obtained. The research was conducted with a sweet rye mash made according to Henze technology. Basing on the research it was stated that the additive of a few mineral compounds as ammonium sulfate, potasium biphosphate, magnesium sulfate to rye mash of 19,5° BIg increase the productivity ofethanol obtaining process from starch. Resides there is an improvement of all biotechnological indexes of fermentation and the level reduction of higher alcohols and esters content in raw spirits. However an additive of calcium pantothenate with thiamine to the mash of the same density causes the quality improvement of the obtained raw spirit by reduction of the formed aldehydes and fusel oils without essential influence on fermentation process. At higher density of rye mash up to 25,1°Blg the best biotechnological indexes of fermentation process and the highest reduction of the formed impurities of raw spirit were reached by tests with additive of calcium pantothenate with thiamine.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

04

Opis fizyczny

s.35-36

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Warszawa, Samodzielna Pracownia Gorzelnicza, Bydgoszcz
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-60669c5a-80a0-49ae-9288-c0c8a736e0e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.