PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 64 | 08 |

Tytuł artykułu

Analiza wzrostu zarodkow indyczych w jajach o roznej jakosci skorupy

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Analysis of turkey embryo growth in eggs of differing shell quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The objective of the present study was to evaluate embryonic development and hatchability of turkey eggs differing in shell structure characteristics. The experiment was conducted between 4 and 17 weeks of the laying season, on three groups of hatching eggs of heavy-type broad-breasted white turkeys, i.e. eggs with good quality shells, rough-shelled eggs and eggs without shell surface pigmentation. Twenty-five embryos of each group of hatching eggs were analyzed in the 64th hour of incubation. Six incubation series were carried out, each time using 126 eggs of each group (a total of 2 268 eggs), and hatchability traits were determined. Eggs in particular experimental groups did not differ with respect to the size of the germinal disk, the length of the longitudinal axis and the diameter of the tail region of embryos. The widest diameter of the head region of embryos was recorded in rough-shelled eggs (p < 0.05). There were no significant differences between the groups with regard to the average number of somites and brain vesicles in embryos, however it was the highest in eggs with normal quality shells. The hematopoietic system of embryos was more developed in eggs with rough shells and eggs without shell pigmentation. Fertilization rates, embryo viability to 26 days of incubation and hatchability were higher (p < 0.05 and 0.01) in eggs with shells of good quality and in rough-shelled eggs compared to eggs without shell surface pigmentation. Hatchability was found to be very low in the group of eggs without shell pigmentation, reaching only 72.93%. The results of the study indicate that in the 64th hour of incubation the embryos in all groups of eggs were at a similar stage of development, except for the fact that the head regions of embryos in rough-shelled eggs were wider in diameter. It may be concluded that eggs with rough shells and eggs without shell pigmentation are characterized by lower hatchability than eggs with good quality shells.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

08

Opis fizyczny

s.1059-1061,fot.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • 1.Bakst M. R., Gupta S. K., Akuffo I.: Comparative development of the turkey and chicken embryo from cleavage through hypoblast formation. Poultry Sci. 1997, 76, 83-90.
  • 2.Bednarczyk M., Kiełczewski K.: Związek rozwoju embrionalnego kaczek z niektórymi cechami jaj wylęgowych. Zesz. Nauk. Drob. 1988, 5, 83-101.
  • 3.Borzemska W.: Embriopatologia drobiu. Mag. Drobiarstwo 1996, 4, 5-9.
  • 4.Borzemska W.: Ważniejsze przyczyny zamierania zarodków indyczych. Medycyna Wet. 1978, 34, 265-267.
  • 5.Christensen V. L.: Factors associated with early embronic mortality. World's Poultry Sci. J. 2001, 57, 359-372.
  • 6.Christensen V. L., McCorkle F. M.: Characterization of incubational egg weight losses in three types of turkeys. Poultry Sci. 1982, 61, 848-854.
  • 7.Dziaczkowska L., Faruga A.: Klucz do oznaczania wieku embrionów indyczych. Wydanie własne COBRD, Poznañ 1983.
  • 8.Faruga A., Pudyszak K., Puchajda H., Jankowski J., Kozłowski K.: Charakterystyka jakości jaj w zależności od okresu nieśności i pochodzenia indyków. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1996, 24, 91-99.
  • 9.Malec H.: Biologiczna wartość kurzych jaj wylęgowych o różnej zawartości porfiryny. Praca hab., Zesz. Nauk. Rozprawa nr 251, AR, Kraków 1999.
  • 10.Michalak K., Mróz E.: Ultrastructure of the turkey hatching egg shell. Pol. J. Natur. Sc. 2006, 21, 671-689.
  • 11.Mróz E.: Studia nad zmiennoœcią cech powierzchni skorupy jaj indyczych i ich związkiem z wylęgowoœcią. Praca hab. Rozprawy i Monografie nr 4, ART, Olsztyn 1998.
  • 12.Mróz E., £epek G.: A biological evaluation of hatches in different phase of goose egg production. Pol. J. Natur. Sc. 2003, 13, 115-123.
  • 13.Mróz E., Michalak K., Orłowska A.: Hatchability of turkey eggs as dependent on shell ultrastructure. Pol. J. Natur. Sc. 2007, 22, 31-42.
  • 14.Mróz E., Puchajda H., Michalak K., Pudyszak K.: Analiza biologiczna wylęgowości jaj indyczych. Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 2002b, 16, 61-66.
  • 15.Mróz E., Puchajda H., Pudyszak K.: Structure and pigmentation of eggshell and biological value of turkey hatching eggs. Pol. J. Natur. Sc. 2002a, 10, 141-152.
  • 16.Mróz E., Pudyszak K.: Analiza wyników wylęgowości i jakości jednodniowych indycząt w zależności od wieku indyczek. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1997, 32, 97-102.
  • 17.Niespodziewañski M.: Zależność pomiędzy porą zniesienia jaja w ciągu dnia a wielkością tarczki zarodkowej przed lęgiem i po 36 godzinach lęgu. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1991, 2, 95-104.
  • 18.Orłowska A., Mróz E., Franczak A.: Wykorzystanie wczesnych etapów rozwoju zarodkowego do analizy wartości wylęgowej jaj indyczych. Medycyna Wet. 2006, 62, 416-419.
  • 19.Stępiñska U., Olszañska B.: Cell multiplication and blastoderm development in relation to egg envelope formation during uterine development of quail (Coturnix coturnix japonica) embryo. J. Exp. Zool. 1983, 228, 505-510.
  • 20.Tazawa H., Whittow G. C.: Incubation Physiology, [w:] Sturkie's Avian Physiology. Academic Press, San Diego 2000, 617-634.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-604c2d36-1254-45b2-8df2-bd0dfec7edfd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.