PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 47 | 09 |

Tytuł artykułu

Wczoraj - dzis - jutro zywnosci "wygodniej"

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono etapy rozwoju produkcji żywności wygodnej od drugiej polowy XIX wieku do czasów obecnych. Zwrócono uwagę, że technologię wytwarzania tej formy żywności kształtują wymagania konsumenta, postęp technologiczny w produkcji żywności oraz techniczne wyposażenie użytkowników. Przedstawiono również tendencje rozwoju produkcji i spożycia żywności wygodnej.
EN
In the paper the development stages of convenience food production from the latter part of 19th century up to date are described. The processing technology of such sorts of food is formed by customer's expectations, technological progress and technical equipment of consumers. There are also presented trends of production and consumption progress of convenience food.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

09

Opis fizyczny

s.231-233,237,tab,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] How Ready are Ready-to serve Foods?-Proceedings Intern. Symposium, Karlsruhe 23-24.08.1977, ed. S.Karger Basel 1978.
  • [2] D.A.Shapton, N.F.Shapton: Principles and Practices for the Safe Processing of Foods, Butterworth 1991.
  • [3] The Food Pocket Book 1992, NTC Publ. Oxfordshire.
  • [4] Rocznik Statystyczny 1988 i 1992, GUS W-wa.
  • [5] European Food Retailer, Spring Issue 1993.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5fe70b9b-c3f5-4d27-9d38-ae3ea187226a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.