PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 29 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc blonnika pokarmowego calkowitego w wybranych warzywach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość błonnika pokarmowego całkowitego metodą enzymatyczno-grawimetryczną AOAC w 14 rodzajach warzyw.
EN
Fourteen sorts of vegetables were tested for their content of.total dietary fibre by the AOAC enzymatic sedimentation method. Mean fibre content of the vegetables varied from 0.75 g/100 g to 7.76 g /100 g fresh product. Mean fibre content of underground - growing parts of the vegetables were between 1.88g/100 g and 7.76 g/100 g fresh product. The lowest and the highest mean fibre value found in overground-growing parts of vegetables were, respectively, 0.75 g/100 g and 5.83 g/100 g. The lowest total dietary fibre content of the test vegetables was detected in cucumber, 0.75 g/100 g. and the highest in horseradish, 7.76 g/100 g.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

2

Opis fizyczny

s.135-138,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Bialystok
autor

Bibliografia

  • 1. Raporty WHO, Genewa 1990
  • 2. Burkitt DP., Walker A.R.P., Painter N.S.: J. Am. Med. Assoc. 229, 1068 (1974)
  • 3. Gerhardsson de Verdier M., Hagman U., Steineck G., Rieger A., Norell S.E.: Int. J. Cancer 46, 832 (1990)
  • 4. Ruddy B.S., Simi B., Engle A.: Gastroenterology 106, 883 (1994)
  • 5. Sonneberg A., Koch T.R.: Dig. Dis. Sci. 34,606 (1989)
  • 6. Anderson J. W. i współpr. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 29, 95 (1990)
  • 7. Hunninghake D., Miller V.T., LaRosa J.C., Kinosian B., Jacobson T., Brown V., Howard J., Edelman D.A., O'Connor R.R.: Am. J. Med. 97, 504 (1994)
  • 8. Anderson J. W., Gustafson N.J.: Am. J. Clin. Nutr. 48, 749 (1988)
  • 9. Anderson J. W.: Ann. Intern. Med. 98, 843 (1983)
  • 10. Nutall F.Q.: Diabetes 42, 503 (1993)
  • 11. Anderson J. W., Bryant C.A.: Am. J. Gastroenterol. 81, 898 (1986)
  • 12. Official Methods of Analysis, Arlington 1990
  • 13. Wolters M.G.E., Veerbeek C., van Westerop J.J.M., Hermus R.J.J., Voragen A.G.J.: JAOAC 75, 626 (1992)
  • 14. Gronowska-Senger A., Drywień M., Nowowierska B.: Roczn. PZH 43, 187 (1992)
  • 15. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K. i in.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1991 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Wydawn. IŻŻ, Warszawa 1992
  • 16. Polska Norma PN 90/A-75101/03
  • 17. Hui Y.H.: Principles and issues in nutrition. Wadsworth Inc., Belmont, California 1985
  • 18. Gronowska-Senger A., Sobczak Z., Smaczny E.: Roczn. PZH 33,179 (1982)
  • 19. Marlett J.A., Vollendorf N.W.: AgricFood Chem. 41, 1608 (1993)
  • 20. Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Wydawn. IŻŻ, Warszawa 1990.
  • 21. Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. PZWL, Warszawa 1991

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5fe547f6-b48d-4702-83e0-9d2c29d742a9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.