PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 17 | 1 |

Tytuł artykułu

Zywnosc bezglutenowa - legislacja i aspekty technologiczne jej produkcji

Warianty tytułu

EN
Gluten-free food - legislation and technological aspects of production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule dokonano przeglądu zagadnień prawnych dotyczących żywności bezglutenowej oraz składników recepturowych tego typu produktów. Podstawowymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji żywności bezglutenowej są skrobie oraz mąki bez­glutenowe -pszenna bezglutenowa, kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana. Jako dodatki -wzbogacające używane są ziarna (siemię lniane, ziarna dyni, sezamu, gryki, prosa), płatki zbożowe oraz orzechy. Częstym składnikiem jest też amarantus występujący w postaci surowego ziarna,poppingu i płatków.
EN
This work was carried out to analyse the composition of gluten-free products and legislation aspects concerning those group offood. Gluten-free wheaten and flours of corn, rice, potato are the most often used materials in production of this type of food. Natural enriching additives such as pumpkin gra­ins, sesame, buckwheat, millet, also cereals and nuts are also used as well as amaranthus as raw grain,popping or flakes.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

1

Opis fizyczny

s.67-69,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bartnik M.: Nietolerancja glutenu, Przem. Spoż., 53, 7, 33-34, 1999.
  • [2] Cichocka A.: Korzyści zdrowotne ze spożywania pro­duktów sojowych, Przem. Spoż. 59, 9, 41-45, 2005.
  • [3] Collin P. i wsp.: The safe treashold for gluten contami­nation in gluten-free products, Can trace amounts be ac­cepted in the treatment of celiac disease? Aliment Phar­macol Ther, 19, 1277-1283,2004.
  • [4] Gontarczyk M.: Szarłat uprawny - Amaranthus spp, Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii, Wyd. SGGW, 1996.
  • [5] Grajeta H.: Wartość odżywcza i wykorzystanie szarłatu, Bromat. Chem. Toksykol. 30, 1, 17-23, 1997.
  • [6] Grochowski Z.: Komosa ryżowa - Chenopodium qui- noa Willd, Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii, Wyd. SGGW, 1996.
  • [7] Hozyasz K: Celiakia wyzwanie trzeciego tysiąclecia, Med. Rodz. 17, 1,2002.
  • [8] Klincewicz P, Grzymisławski M., Kliniewicz B.: Le­czenie żywieniowe celiakii, Żyw. Czł. Met. 31,2, 140­150, 2004.
  • [9] Kłys W. : Chemiczne właściwości glutenu. Dieta bezglu­tenowa - co wybrać?. Wyd. Lekarskie PZWL, Warsza­wa, 2001.
  • [10] Kołodziejczyk J. i Berner-STrzelczyk A.: Guma guar - egzotyczny polisacharyd wykorzystywany w przemy­śle spożywczym, farmacji i kosmetyce, Bromat. Chem. Toksykol. 37, 2004, 3, 249-254, 2004.
  • [11] Korfel A.: Celiakia cz.I. Przegl. Piek. Cuk. 7,10-11, 2005 a.
  • [12] KorfeL A.: Dieta bezglutenowa, Celiakia cz.II. Przeg. Piek. i Cuk. 8, 2-4, 2005 b.
  • [13] Kunachowicz H. i Kłys W.: Produkty bezglutenowe i ich rola w leczeniu celiakii. Przegl. Piek. i Cuk. 9, 8-11, 1996.
  • [14] Kunachowicz H. i wsp.: Spożycie magnezu i stan od­żywienia magnezem u dzieci z celiakią. Bromat. Chem. Toksykol. 30, suplement, 76, 1997.
  • [15] Lebiedzińska A. i wsp.: Zawartość witamin z grupy B w produktach spożywczych wchodzących w skład diet bezglutenowych, Żyw. Czł. Metab., 2001, 27, Suple­ment, 742-747, 2001.
  • [16] Lodico M.: Gluten free news. 1, 3, 2001.
  • [17] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002r w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Dz. U. Nr 239 poz. 2050.
  • [18] Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K: Substan­cje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Agro&Food Technology, Czeladź, 1997.
  • [19] Stolarczyk A.: Zasady żywienia pacjentów na diecie bezglutenowej, Problemy związane z akceptacją diety. Dieta bezglutenowa - co wybrać?. Wydawnictwo Le­karskie PZWL, Warszawa, 2001.
  • [20] Stoś K. i wsp.: Środki spożywcze specjalnego przezna­czenia żywieniowego w prewencji chorób dietozaley- nych, Yyw .Czù. Met., 30, l', 713-720, 2003.
  • [21] Swiderski F. (red) : Żywność wygodna i żywność funk­cjonalna, WNT, Warszawa, 2003.
  • [22] Wojtasik A. i Kunachowicz H.: Wartość odżywcza pro­duktów bezglutenowych i ocean sposobu żywienia cho­rych na celiakię, Dieta bezglutenowa - co wybrać? Wy­dawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2001.
  • [23] Wojtasik A. i wsp.: Assessment of the nutritional value of diets used by children with celiac disease, Pol. J. Food Nutr.Sci.10/51, 3, 59-64, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5fcff880-a22f-42fc-a7ed-90557ffd5267
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.