PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 08 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie enzymow w produkcji zywnosci na przelomie wiekow

Warianty tytułu

EN
Application of enzymes in food production at the turn of the century

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dokonano przeglądu roli preparowanych enzymów w produkcji żywności u progu XXI w. Na przełomie wieków dynamiczny rozwój enzymologii żywności i biotechnologii stymulował modernizację wielu procesów technologicznych przemysłu spożywczego. Z technologią rekombinowanego DNA wiąże się nadzieje na powstawanie nowej generacji enzymów, których zastosowanie będzie możliwe tam, gdzie do tej pory uważano to za niemożliwe w produkcji żywności. Sugeruje się potrzebę podjęcia intensywnych poszukiwań nowych możliwości zastosowań enzymów w przemyśle spożywczym, które pozwolą osiągnąć wymierne korzyści w zakresie energooszczędnych technologii i ochrony środowiska. W zakończeniu podjęto próbę oceny prognoz kierunku zastosowań enzymów w przemyśle żywnościowym XXI wieku.
EN
The role of enzymes in food production on the verge of XXI century has been reviewed. At the turn of the century dynamic development of food enzymology and biotechnology led to the modernisation of a great number of technological processes in food industry. It is hoped that recombinant DNA technology will lead to the development of a new generation of enzymes that can perform what is now considered impossible in food industry. Also an intensive approach is needed to open new opportunities for enzyme applications that can benefit the food industry in energy saving technologies and environment protection. Finally the prognosis for application in the XXI century of enzymes in food industry is assessed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

08

Opis fizyczny

s.40-44,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, Poznan

Bibliografia

  • [1] Warchalewski J.R.: 1997. Trendy w stosowaniu enzymów w produkcji żywności. W: Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze stosowane w produkcji żywności. Wyd. Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 37-48.
  • [2] Warchalewski J.R.: 1996. Strategia proekologicznego przetwórstwa żywności. W: Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności - produkcja żywności przyjazna dla środowiska, t. 4. rozdz. 22, Wyd. PTTŻ - Oddział Wielkopolski, Poznań, 21-46.
  • [3] Stasińska В., Warchalewski J.R.: 1999. Możliwości stosowania białek niekonwencjonalnych w produkcji żywności. W: Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze stosowane w produkcji żywności. Wyd. Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 40-62.
  • [4] Kalinowska H., Bielecki S.: 2000. Biokataliza a właściwości funkcjonalne żywności. W: Żywność w dobie ekspansji naukowej: potencjał, oczekiwania, perspektywy. Wyd. Prodruk, Poznań, 103-109.
  • [5] Warchalewski J.R.: 1998. Rola enzymów w produkcji pasz. W: Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin produkcji żywności i pasz - przemysł paszowy szansą poprawy jakości surowców zwierzęcych, t. 6, rozdz. 42, Wyd. PTTZ - Oddział Wielkopolski, Poznań, 73-86.
  • [6] Warchalewski J.R.: 2000. Rola preparowanych enzymów w przetwórstwie żywności u progu XXI wieku. XXXVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biochemicznego, Sekcja 11, Biochemia żywności, Wykłady - W11-01, 12.09.2000 r., Poznań.
  • [7] James J., Simpson В.K.: 1996. Application of enzymes in food processing. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 36, (5), 437-463.
  • [8] Rutkowski A.: 2000. Aktualne problemy wyżywienia ludzkości. Przemysł Spożywczy, 54, (1), 48-49.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5f57fe16-5701-4ffc-89eb-a2322170a045
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.