EN
This study is an investigation of determining the changes of scavenger capacity of DPPH* free radicals through substances contained in soybean cold pressed oil and in oils taken after individual phases of refinement. The content of tocopherols and phenolic compounds was determined. Scavenging of DPPH* was examined and the coefficient of antiradical activity (AE) was counted in order to objectively determine the potential. Cold pressed oil had the highest ability of scavenging of DPPH*. This oil also possessed the largest coefficient of antiradical efficiency (AE = 14.51•10-3). The largest quantity of tocopherols was observed in crude oil and phenolic compounds in cold pressed oil. It was affirmed that every next stage of refinement causes the decreasing of tocopherols and phenolic compounds content.
PL
Podjęto badania nad określeniem zmian zdolności wygaszania wolnych rodników DPPH przez substancje zawarte w oleju sojowym tłoczonym na zimno oraz w olejach pobranych po poszczególnych etapach rafinacji. Oznaczono zawartość tokoferoli oraz ogólną zawartość związków fenolowych. Zbadano zdolność wygaszania wolnych rodników DPPH* oraz dla obiektywnego wyznaczenia potencjału przeciwutleniającego obliczono współczynnik aktywności antyrodnikowej (AE). Najwyższą zdolność wygaszania DPPH* miały substancje zawarte w oleju tłoczonym na zimno. Olej ten miał także największy współczynnik aktywności antyrodnikowej (AE = 14,51•10-3). Największą ilość tokoferoli oznaczono w oleju surowym, a związków fenolowych w oleju tłoczonym na zimno. Stwierdzono, że każdy kolejny etap rafinacji powoduje obniżenie zawartości tokoferoli i związków fenolowych.