PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 36 | 01 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie szybkiej metody oznaczania azotanow za pomoca jonoanalizatora Orion w przemyslowej kontroli surowcow przeznaczonych do produkcji przetworow dla dzieci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Consumption norms of nitrates in the fruits and vegetable processing products. Discussion of the modified ionmetric method for determination of nitrates with the use of ionanalyzer of the Orion make. Comparison of determination of nitrates in fruit-and-vegetable processings for children and of vegetable raw materials by two methods: colorimetric and ionmetric one. The latter is recommended to determine nitrates in acid solutions, fruit raw materials and processings.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

01

Opis fizyczny

s.7-12,rys,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Przemyslu Owocowo-Warzywnego S.A."Alima", Rzeszow
autor

Bibliografia

  • [1] Bosch N.B., Mata M.G.: Anal. Bromatol., 1983 (publ. 1984), t. 35, nr 1, s. 151.
  • [2] Branżowa Norma BN-73/8121-02 Przetwory owocowo-warzywne dietetyczne. Soki dla dzieci.
  • [3] Branżowa Norma BN-85/8121-07 Przetarte owoce i warzywa dla dzieci.
  • [4] Camman K.: Zastosowanie elektrod jonoselektywnych. WNT; Warszawa 1977.
  • [5] Collet P.: Deutsch. Lebensmitt.-Rundsch., 1983, t. 79, nr 11, s. 370.
  • [6] EI-Assaf Z., Hamon M., Pellerin F.: Ann. Falsif. Expert. Chim., 1982, t. 75, nr 804, s. 29.
  • [7] Ishibashi T., Kawabata T.: Bull. Japanese oc. Se. Fischer., 1982, t. 48, nr 9, s. 1299.
  • [8] Iskanolarani Z., Pietrzyk D.: Analyst. Chem., 1982, t. 54, nr 14, s. 2601.
  • [9] Kadas L.: Elelmiszervizsgalati Köziemen., 1980, t. 26, nr 4/5, s. 173.
  • [10] Karłowski K.: Roczn. PZH, 1990, t. XLI, nr 1-2.
  • [11] Lange E.: Lebensmitt. -Ind., 1981, t. 28, nr 6, s. 269.
  • [12] Lara W.H., Takahashi M. Y., Yabiku H. Y.: Rev. Ins. Addfo Lutz 1980, t. 40, nr 2, s. 147.
  • [13] Lox F., Okabe A.: J. Assoc. Off. Analyt. Chem., 1982, t. 65, nr 1, s. 157.
  • [14] Luise M., Rosati V.: Boll. Chim. Unione Italia- na Labor. Provinc., 1983, t. 34, nr 55, s. 409.
  • [15] Mazur Z. i współ.: Badania nad wpływem nawożenia azotowego na pozostałość azotynów i azotanów w warzywach. Dokumentacja pracy Zakładowej Stacji Doświadczalnej Rz- ZPOW, Rzeszów 1982.
  • [16] Mazur Z. i współ.: Wpływ nawożenia uzupełniającego molibdenem na poziom zawartości azotanów i azotynów w warzywach. Sprawozdanie końcowe, Zakł. Stacja Dośw. RzZPOW, Rzeszów 85.
  • [17] Mitham P.J., Awad A.S., Paul R.E., Bull J.E.: Analyst., 1970, nr 95, s. 751.
  • [18] Nowacki E. Praca zbiorowa: Gospodarka azotowa roślin uprawnych. PWRiL 1980.
  • [19] Polska Norma PN-74/A-82U4 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
  • [20] Räber F., Künsch U.: Ind. Obst-u. Gemüseverwert., 1982, t. 67, nr 1, s. 5.
  • [21] Reganowicz E., Pytlak M.: Bromatol. Chem. Toksykol., 1980, t. 13, nr 4, s. 435.
  • [22] Roczniki PZH 1972, t. XXIII, nr 6, s. 549.
  • [23] Romminger G., Strauss G.: Fleisch 1983, t. 37, nr 6, s. 116.
  • [24] Samochvalov S.G. i in.: Agrochimja 1983, nr 4, s. 106.
  • [25] Samochvalov S.G., Saimuchametova A.A., Prizukova У.G.: Agrochimja 1983, nr 5, s. 118.
  • [26] Sykut K., Dumkiewcz J., Dumkiewicz R.: Przem. Spoż., 1980, t. 34, nr 6, s. 228.
  • [27] Tanaka A., Nose N., Iwasaki H.: Analyst., 1982, t. 107, nr 1271, s. 190.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5ede6b03-ecb8-435a-a356-d519bf486f49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.