PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 03 | 1 |

Tytuł artykułu

Urzadzenie do wysokonapieciowej elektrostymulacji poltusz wolowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono opis budowy i zasadę działania urządzenia do wysokonapięciowej elektrostymulacji półtusz (tusz) wołowych, przy pomocy którego przeprowadzono badania laboratoryjne mające na celu określenie wpływu prądu elektrycznego na niektóre cechy fizyczne wołowej tkanki mięśniowej. Uzyskane wyniki stały się następnie podstawą do opracowania zmodernizowanej jego wersji, która ze względu na wprowadzone zmiany konstrukcyjne może być zastosowana w warunkach przemysłowych.
EN
In this paper construction and principle of operation of an appliance for high voltage electrostimulation of beef halves of carcasses was described. Laboratory research was carried out using the appliance in order to define the effect of current on selected physical qalities of beef muscular tissue. The data obtained were the basis for design of an improved version of the appliance suitable for the use in meat industry.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

1

Opis fizyczny

s.23-25,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Bendall I.R.: The electrical stimulation of carcasses of meat animals. Meat Science 1980, [1].
  • 2. Chrystall B.B., Devine C.E.: Electrical stimulation, muscle tension and glycolysis in bovine sternomandibularis. Meat Science 1978, [2] 49.
  • 3. Honikel K.O., Woltersdorf W.: Elektrostimulierung Biochemische und Kolloidchemische Veranderungen in Rindermuskeln. Fleischwirlschaft 1982, [4] 62.
  • 4. Ostoja H., Korzeniowski W.: Wpływ elektrostymulacji na niektóre cechy fizyczne wołowej tkanki mięśniowej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1992, [1] 15.
  • 5. Rogow I.A., Mojseenko E.N.: Elektroslimulacja myszecznoj tkani gowiadiny. Mjas. Ind. 1981, [2] 31.
  • 6. Rogow I.A., Żukow N.N.: Uwieliczenie nieżnosti miasa pod diejstwiem pieriemiennogo elektriczeskogo toka. Mjas. Ind. 1980, [1] 41.
  • 7. Szorc I: Elektrostymulacyjna regulacja jakości mięsa bydlęcego. Politechnika Białostocka 1984, Nauki Techniczne 44, Mechanika 4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5ecf094b-fc75-45d2-adad-b0ea75c6b087
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.