PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 45 | 02 |

Tytuł artykułu

Jakosc wyrobow spirytusowych w aspekcie przepisow zywnosciowych krajowych i Unii Europejskiej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono regulacje prawne dotyczące klasyfikacji i jakości wyrobów spirytusowych w Unii Europejskiej i w Polsce. Podano zawartość poszczególnych dyrektyw i rozporządzeń UE, a także Polskich Norm. Podkreślono konieczność jak najszybszego dostosowania krajowych przepisów do unijnych, gdyż jest to warunkiem utrzymania się polskich wyrobów spirytusowych na rynkach zagranicznych, a po przyłączeniu do UE także na rynku polskim.
EN
The law regulations relating to the classification and quality ofspirit products in EU and in Poland are discussed. There are presented the EU's Directions and Polish Norms. The necessity of quick adjustment of EU's regulations to Polish ones is emphasised. It 's the condition to keep Polish products on foreign markets and also on Polish market after access to EU.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

02

Opis fizyczny

s.20-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Delos G.: Wielka księga alkoholi świata. Wydawnictwo Twój Styl. Warszawa 1998.
  • [2] Kochańska J.: Normalizacja w Polsce i w Unii Europejskiej w zakresie przemysłu fermentacyjnego oraz napojów bezalkoholowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 2000, nr 6, s. 12-13.
  • [3] Jarociński J., Jarosz K.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1980.
  • [4] Świerszcz T., Sakowska E.; Przepisy Unii Europejskiej w produkcji i obrocie napojami spirytusowymi. Materiały informacyjne CIS. Warszawa marzec 1996.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5d3c8b55-e2a8-4903-8509-698e9ce08787
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.