PL
Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kości i zaburzoną jej mikroarchitekturą wiodącą do wzmożonej łamliwości kości (zwiększonego ryzyka złamań). Osteoporozę określa się jako chorobę społeczną z powodu liczby osób chorych a także ekonomicznych skutków dla społeczeństwa. Toteż nie bez znaczenia pozostaje poznanie czynników ryzyka wpływających na jej powstawanie a tym samym wprowadzenie skutecznej prewencji. Artykuł skupia uwagę na rozwoju i skutkach powstawania osteoporozy, roli czynników środowiskowych, w tym żywieniowych, w powstawaniu osteoporozy, omawia ważną rolę wapnia i witaminy D w prewencji i leczeniu tego schorzenia. W artykule zebrano informacje odnośnie wpływu podstawowych składników pokarmowych: białka i tłuszczów, składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, fluoru, manganu, sodu, potasu oraz witamin: D, A i β-karotenu, C, K, folianów, witamin B₆ i B₁₂ oraz flawonoidów, fltoestrogenów i probiotyków na zachowanie tkanki kostnej w dobrym zdrowiu. Porusza także zagadnienia odnośnie wpływu używek, palenia tytoniu, aktywności fizycznej, czasu przebywania na słońcu, a także czynników demograficznych, czynników hormonalnych i prokreacyjnych, pewnych leków oraz niektórych chorób, w tym dyslipidemi, a także wpływu zanieczyszczenia środowiska na powstawanie tej choroby.
EN
Osteoporosis is a metabolic disease of bone that leads to an increased risk of fracture. In osteoporosis the bone mineral density (BMD) is reduced, bone microarchitecture is disrupted. Osteoporosis is commonly named a public disease, because of number of people suffer from it, and because of it economic consequences for society. Authors collect information, about important role of recognizing of risk factors of osteoporosis, in order to manage of efficient prevention. Article concentrates on crucial role of lifestyle in maintenance of bone tissue in health, discuss particular role of calcium and vitamin D in prevention and treatment of osteoporosis. In this review information about nutrients such as: protein and fats, trace elements: calcium, phosphorus, magnesium, zinc, copper, fluorine, manganese, sodium, potassium, and vitamins: D, A, β-carotrne, C, K, folate, B₆ i B₁₂, and flawonoids, fitoestrogens, probiotics, and its influences on health of bones was collected. It rise a problem, that certain non nutritional risk factors are linked to the development of osteoporosis and contribute to an individual's likelihood of developing the disease. Among this factors are listed stimulants such as caffeine and alcohol usage, cigarette smoking, physical activity, time exposure to sunlight, and demographic factors (gender, age, body size, family history, ethnicity), hormonal and procreations factors, medication usage and certain illness such as dyslipidemia and also environmental pollution, which may play essential role in developing of this disease.