PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 34 | 3 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody elektroforezy bibulowej w procesie rozdzielania form selenu w roztworach wodnych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Metodą elektroforezy bibułowej rozdzielano różne formy selenu. Wyznaczono ruchliwość jonów SeO32- i SeO42-. Wykazano znaczne zróżnicowanie występujących form selenu w badanych roztworach wodnych. Stwierdzono niższą ruchliwość jonu SeO42-.
EN
The aim of this study was to isolate different forms of selenium and determine their mobility in aqueous solution by means of paper electrophoresis. Sodium selenite (Na2SeO3) and sodium selenate (Na2SeO4) were tested. Solution mixtures containing SeO32- and SeO42-- ions were prepared. The main electrolyte in our experiment was 0.1 mol/dm3 solution of NaClO4. 4% 3,3'-diaminobenzidine (DAB) was used as the reagent. 27 x 2 cm strips of Whatman 2 blotting paper were used as the carrier. DESAGA GmbH apparatus was used for electrophoresis. The optimum parameters of the isolation process were selected by trial and error. The following optimum values were chosen: isolation time 3600 s, voltage 1000 V, temperature 5°C, applied solution volume 5 µl. The mobility of the SeO32- and SeO42- ions was calculated from the formula: u = s x 1 / E x Ł, where u = mobility [cm2/Vs], s = distance of migration in the electric field [cm], 1 = distance between electrodes [cm], E = voltage [V], 1 = isolation time [s]. The value of the mobility was relatively low: from 0.12 x 10-4 to 0.36 x 10-4 [cm2/Vs] for SeO32- and from 0.07 x 10-4 to 0.42 x [cm2/Vs] for SeO42- ions. The mobility of the SeO42- ions in the studied solutions was found to be lower. A considerable diversity of selenium forms was detected in the studied solutions.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3

Opis fizyczny

s.259-262,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5c125445-bb91-47f5-914f-5618084f72ae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.