PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 07 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka i klasyfikacja polskich naturalnych wod mineralnych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono klasyfikację wód butelkowanych w Polsce, właściwości i przeznaczenie poszczególnych rodzajów wód butelkowanych. Przedstawiono także próbę klasyfikacji naturalnych wód mineralnych z uwzględnieniem zawartości magnezu i wapnia.
EN
In this article were presented bottled water classification in Poland, properties and destiny of particular types of bottled water. Presented also classification test natural mineral water with regard to content magnesium and calcium.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

07

Opis fizyczny

s.14-17,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, 31-510 Krakow, ul.Rakowicka 27

Bibliografia

  • [1] Codex Alimentarius,Codex Stan. 108/1981 ze zmianami z 1985 i 1991 r.
  • [2] Dominikiewicz M.: Wody mineralne Polski. PZWL, Warszawa 1951.
  • [3] Dyrektywa Rady Wspólnot Europejskich z dnia 15 lipca 1980 r. dotycząca jakości wody przeznaczonej do konsumpcji przez ludzi (80/778/EEC).
  • [4] Gumińska M.: Wapń i jego rola w metabolizmie człowieka. Ekologizm w ochronie zdrowia. Ossolineum 1989, s. 73-82.
  • [5] Hałat Z.: Zdrowie publiczne a jakość zdrowotna wody w Polsce. Butelkowane naturalne wody mineralne - Informator Rozlewni 1998. Izba Gospodarcza „Uzdrowiska Polskie", Warszawa 1998.
  • [6] Hałat Z.: Woda. Medyczne Centrum Konsumenta, Polska Agencja Ekologiczna, Warszawa 1998.
  • [7] Jankowski J.: Balneologia kliniczna. PZWL, Warszawa 1971.
  • [8] Kotowski J.: Wymagania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w zakresie butelkowania naturalnych wód mineralnych. Zakład Balneotechniki Instytutu Medycyny Uzdrowiskowej, Warszawa 1990.
  • [9] Kucharski M.: Produkcja naturalnych wód mineralnych w Polsce, wyciąg z referatu wygłoszonego podczas konferencji Woda zdrowa i bezpieczna, luty 1997 r. IG „UP", Warszawa 1997.
  • [10] Kucharski M.: Problemy rozlewnictwa naturalnych wód mineralnych w Polsce. Butelkowane naturalne wody mineralne - Informator Rozlewni 1997. IG „UP", Warszawa 1997.
  • [11] Kucharski M.: Perspektywy rozwoju butelkowanych wód w Polsce. Butelkowane naturalne wody mineralne - Informator Rozlewni 1998. IG „UP", Warszawa 1998.
  • [12] Kucharski M.: Naturalne wody mineralne. Informator Rozlewni. IG „UP", Warszawa 1995.
  • [13] Latour T.: Uwarunkowania jakości butelkowanych naturalnych wód mineralnych. Butelkowane naturalne wody mineralne - Informator Rozlewni 1997. IG „UP", Warszawa 1997.
  • [14] Latour T.: Jakość zdrowotna naturalnych wód mineralnych w świetle przepisów obowiązujących oraz przygotowywanych, wyciąg z referatu wygłoszonego podczas konferencji Woda zdrowa i bezpieczna., Warszawa luty 1997 r. Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych, Państwowy Zakład Higieny Poznań 1997.
  • [15] Latour T.: Omówienie wymagań określonych w Rozporządzeniu w sprawie szczególnych warunków sanitarnych przy produkcji i w obrocie naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód Źródlanych oraz wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 544). Butelkowane naturalne wody mineralne - Informator Rozlewni 1998. IG „UP", Warszawa 1998.
  • [16] Latour T.: Wody butelkowane aktualna klasyfikacja oraz wymagania jakościowe i technologiczne. Poradnik ProducentaNapojów Bezalkoholowych, 1/1999, Zeszyt 11.
  • [17] Latour T.: Naturalne wody mineralne w świetle dotychczasowych proponowanych norm polskich. ZTU PZH, Poznań 1994.
  • [18] Polska Norma PN-Z-11001: Butelkowane naturalne wody mineralne i lecznicze, Terminologia i klasyfikacja, art. 1/1998.
  • [19] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 15 lipca 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych przeznaczonych do obrotu (Dz. U. Nr 86, poz. 402 z późniejszymi zm.).
  • [20] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 8 lipca 1997 r. w sprawie szczególnych warunków sanitarnych przy produkcji i w obrocie naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 544).
  • [21] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 4 maja 1990 r., w sprawie warunków jakimi powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Dz. U. nr 35 z dnia 31 maja 1990 r.
  • [22] Szmytówna M.: Chemia wód mineralnych i paleoidów w Polsce. PZWL, Warszawa 1970.
  • [23] Szmytówna M.: Chemia wód mineralnych i paleoidów. Balneologia kliniczna. PZWL, Warszawa 1971, s. 58-90.
  • [24] Wojtaszek T.: Uwagi o reklamie i promocji wód mineralnych, źródlanych i mineralizowanych, seminarium Wody mineralne źródlane i mineralizowane - ich znaczenie dla zdrowia człowieka - uwarunkowania produkcyjne-reklama, promocja, marketing. Kraków, 10-11 listopada 1998 r.
  • [25] Wojtaszek T.: II Raport o Uzdrowiskach Krakowskich. ZUK, Kraków 1990.
  • [26] Wojtaszek T.: Wody mineralne jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej. Biuletyn Magnezologiczny 2/4 1997 r. Polskie Towarzystwo Magnezologiczne, Szczecin 1997.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5bee09b3-f9c9-4c9b-862c-ac9c61212bab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.