PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 4 |
Tytuł artykułu

Bezpieczenstwo zdrowotne i jakosc zywieniowa miesa drobiowego i jaj

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Najistotniejsze zagrożenia zdrowotne w produkcji drobiarskiej związane są z zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi (S. enteritidis, S. typhimurium, C. jejuni), pozostałościami zanieczyszczeń chemicznych i leków oraz zanieczyszczeń fizycznych. Podjęte w kraju programy zwalczania salmonellozy wywołują pozytywne zmiany. Nastąpił również wzrost popularności drobiu i jaj z ekologicznego chowu. Drób produkowany w systemie certyfikowanym typu „Label Rouge" odpowiada potrzebom klienta, z równoczesnym zagwarantowaniem iż specyficzne jego cechy są efektem proceduralnych metod ich uzyskiwania oraz urzędowego nadzoru. Regulacja jakości żywieniowej mięsa drobiu i jaj polega na wzroście udziału w lipidach tkankowych oraz w żółtkach jaj polienowych kwasów tłuszczowych ɷ (n)-3, w wyniku stosowania diety zawierającej nasiona lnu oraz tłuszcze rybne oraz dodatkowo witaminę E. W wyniku selekcji genetycznej, strategii żywieniowej oraz użycia środków farmakologicznych można zredukować cholesterol żółtka do 30%. Przeprowadzone w ostatnich latach liczne badania żywieniowe nie potwierdzają zależności pomiędzy wzrostem poziomu tej substancji w krwi a spożyciem kilku jaj dziennie.
EN
The most essential health risk of poultry products is associated with microbial contamination (S. enteritidis, S. typhimurium, C. jejuni), residue of veterinary drugs and chemical pollutions and also with physical contaminants. The programme of salmonellosis eradication undertaken in our country result in positive changes. The increase of demands of poultry and eggs from ecological farming has been observed. Production of poultry in certified system of "Label Rouge" meet customer needs, with simultaneous guarantee that its specific features are an effect of procedural methods of obtaining them and of official supervision. The regulation of nutritional quality of poultry meat and of eggs bases on increase of ɷ (n)-3 polyunsaturated fatty acids in lipid tissue and in egg yolk, as a result of application of diet containing seeds of flax, fish fats and additionally vitamin E. It is possible to reduce amount of cholesterol in egg yolk up to 30% by the genetic selection, proper nutritional strategy and usage of pharmacological specifics. The numerous nutritional research conducted in the last years do not confirm the dependence between increase of cholesterol level in blood and consumption of few eggs a day.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
4
Opis fizyczny
s.82-92,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan
Bibliografia
  • [1] Kijowski J.: Systemowe zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich, Polskie Drobiarstwo, 10 (1), 2001, 37-41.
  • [2] Kolanowski W., Świderski F., Hoffmann M.: Możliwości wzbogacania wybranych produktów spożywczych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA), stosując olej rybny. Żyw. Człow. Met., 24, 1997, 13-26.
  • [3] Koreleski J.: Żywienie a jakość jaj i mięsa drobiowego, Polskie Drobiarstwo, 9 (5), 2000, 3-6.
  • [4] Krawczyk J., Wężyk.S.: Koszty rezygnacji z antybiotyków w żywieniu kurcząt brojlerów Polskie Drobiarstwo, 9 (7), 2000, 3-4.
  • [5] Kwiatek K.: Warunki sanitarno-weterynaryjne wymagane w programie eliminacji pałeczek Salmonella w produkcji drobiarskiej w świetle przepisów krajowych i Unii Europejskiej. Krajowe Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, Oddział w Poznaniu, 2000.
  • [6] McNamara D.J.: Eggs, dietary cholesterol and heart disease risk: An international perspective. In:Egg Nutrition and Biotechnology, ed by J.S. Sim, S. Nakai and W. Guenter. CABI Publishing, Wallingford, UK, 2000, 55-63.
  • [7] Majewska T.: Czosnek w produkcji drobiarskiej - gwarantem zdrowia ptaków i wysokiej jakości ich mięsa, Polskie Drobiarstwo, 10 (7), 2001, 41-43.
  • [8] Malicki A.: Jakość produktów drobiarskich - wybrane aspekty higieniczne, Polskie Drobiarstwo, 10 (4), 2001,35-38.
  • [9] Marciszewska C.: Zastosowanie lizozymu jako czynnika ograniczającego rozwój bakterii charakterystycznych dla tuszek kurcząt przechowywanych w warunkach· chłodniczych, Praca doktorska, promotor Prof. J. Kijowski, AR w Poznaniu, 2000.
  • [10] Pawlak M.: Szansa w...kryzysie. Polskie Drobiarstwo, 10 (7), 2001, 16-18.
  • [11] Pisulewski P.: Żywieniowe metody modyfikowania składu kwasów tłuszczowych żywności pochodzenia zwierzecego. Przem. Spoż., 54 (10), 2000, 6-8.
  • [12] Pisulewski P.: Wartość odżywcza jaj kurzych oraz współczesne metody jej kształtowania. W: „Jajczarstwo”, pr. zbiorowa pod red. T. Trziszki, AR, Wrocław 2001, 189-217.
  • [13] Rachwał A.: Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania ekologicznejprodukcji spożywczych jaj i mięsa drobiowego. Polskie Drobiarstwo, 9 (5), 2000, 36-38.
  • [14] Rachwał A.: Możliwość zwiększania efektywności produkcji kurcząt brojlerów - cz. I. Otłuszczenie tuszek kurcząt rzeźnych, Polskie Drobiarstwo, 10 (7), 2001, 21-23.
  • [15] Szeleszczuk P.: Przepisy regulujące zwalczanie salmonelloz w stadach drobiu rzeźnego. Polskie Drobiarstwo, 9 (2), 2000, 9-14.
  • [16] Szeleszczuk P.: Aktualne problemy zdrowotne drobiu w Polsce. Materiały Konferencji Drobiarskiej KRD-IG, Józefów, 27-28.09.2001.
  • [17] Trziszka T.: Historyczne, kulturowe oraz współczesne znaczenie gospodarcze jaj. W: „Jajczarstwo” pod red. T. Trziszki, Wydawnictwo AR, Wrocław 2000, 7-19.
  • [18] Wężyk S.: Znaczone jaja, Polskie Drobiarstwo, 9 (10), 2000, 4-6.
  • [19] Wężyk S.: Niemcy bronią swój drób, Polskie Drobiarstwo, 10 (1), 2001, 22-23.
  • [20] Wężyk S.: Drakońskie prawodawstwo Unii Europejskiej a przyszłość światowego handlu jajami. Polskie Drobiarstwo, 10 (9), 2001, 24-26.
  • [21] Zduńczyk Z.: Modyfikacja składu jaja kurzego - możliwości i mankamenty, Polskie Drobiarstwo, 10 (7), 2001,38-40.
  • [22] Żmudzki J.: Zanieczyszczenia w żywności. W: Prawo Żywnościowe Unii Europejskiej, red. E. Nitecka i M. Obiedziński, FAPA, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-5ae372fd-7ac0-4321-87c2-cfc0d4e1f2fe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.