PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 09 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie metod in vivo w ocenie bezpieczenstwa uzycia genetycznie modyfikowanych skladnikow zywnosci

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Application of the in vivo methods to assess safety of genetically modified food components
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Argumenty naukowe i obawy zgłaszane przez konsumentów wskazują, że ocena biologiczna genetycznie modyfikowanych komponentów żywności jest konieczna. Jako alternatywna strategia, w stosunku do równoważności składnikowej, powinna być przyjęta koncepcja równoważności odżywczej.
EN
Scientific arguments and consumer demands indicate that biological evaluation of genetically modified components of food is necessary. As a alternative strategies to substantial equivalence the concept nutritional equivalence should be used.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
55
Numer
09
Opis fizyczny
s.4-5,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Rozrodu Zwierzat i Badan Zywnosci PAN, Olsztyn
Bibliografia
  • [1] FAO/WHO 2000: Safety aspects of genetically modified foods of plant origin. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation of Foods Derived from Biotechnology. WHO Headquarters Geneva, 29 Maj - 2 June 2000.
  • [2] FAO/WHO 2001: Possible questions for consideration addressing allergenicity of genetically modified foods. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation of Foods Derived from Biotechnology. WHO Headquarters Geneva, 22-25 January 2001.
  • [3] Flachowsky G., Aulrich K.: 2001. Nutritional assessment of feeds from genetically modified organism. J. Anim. Feed Sci.,10, Suppl. 1: 181-194.
  • [4] Millstone E., Bruner E., Mayer S.: 1999. Beyond „substantial equivalence”. Nature. 401, 525-526.
  • [5] Zduńczyk Z.: 2001. In vivo experiments on the safety evaluation of GM components of feeds and foods. J. Anim. Feed Sci., 10, Suppl. 1: 195-210.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-5a859d03-b728-4356-b572-020f671f1c3c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.