PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 446 |

Tytuł artykułu

Porownanie skladu chemicznego oraz wartosci biologicznej nasion trzech form ledzwianu siewnego zroznicowanych pod wzgledem masy tysiaca nasion

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W badaniach porównano skład chemiczny, aminokwasowy oraz wartość biologiczną (BV) i strawność rzeczywistą (TD) białka nasion trzech form lędźwianu siewnego o zróżnicowanej masie 1000 nasion. Najlepszy skład chemiczny nasion posiadała drobnonasienna populacja C-28, która charakteryzowała się najwyższym poziomem białka, przy równoczesnej niskiej zawartości włókna. Polskie formy lędźwianów C-28 i E-2 miały wyższe chemiczne wskaźniki jakości białka (CS i EAAI) i zawierały prawie dwukrotnie więcej lizyny w porównaniu z populacją słowacką H-4. Pomimo różnic w składzie aminokwasowym białka porównywane formy lędźwianów miały podobną wartość biologiczną, strawność rzeczywistą oraz współczynnik wykorzystania białka.
EN
Chemical composition, amino-acid protein composition, biological value (BV), and true digestibility (TD) of three chickling vetch forms, differing in the weight of 1000 seeds were compared. Small seeded C-28 form was found to have the highest protein and low fiber contents in seeds. The Polish forms of chickling vetch i.e. C-28 and E-2, at higher protein quality as indicated by Chemical Score (CS) and Essential Amino Acid Index (EAAI), contained twice as much Lys as the Slovak H-4 form. In spite of the differences in amino-acids composition of protein, the chickling vetch forms showed similar values of BV, TD and net protein utilization (NPU).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

446

Opis fizyczny

s.349-353,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, al.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow
autor
autor

Bibliografia

  • [1] AOAC, 1990: Official Methods of Analysis. Ed. K. Helrich. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA, I: 684.
  • [2] BERNATH K., 1991: Nawożenie w rolnictwie ekologicznym. W: Alternatywa dla przewidujących rolników, 4: 1 - 39.
  • [3] DZIAMBA Sz., RACHOŃ L., 1996: Uprawa i wykorzystanie gospodarcze lędźwianu siewnego. Instrukcja wdrożeniowa nr 5. Wyd. AR w Lublinie.
  • [4] EGGUM B. O., 1973: A study of certain factors influencing protein utilization in rats and pigs. Beret. Forsogslab. Statens. Husdyrbrugsudvalg., 406: 17 - 30.
  • [5] FAO/WHO, 1991: „Protein quality evaluation”. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation; Food and Nutrition 51, FAO: Rome.
  • [6] GRELA E., 1994: Skład chemiczny i użyteczność pokarmowa nasion lędźwianu. Przegl. Hod., 2: 9 - 11.
  • [7] MACIEJEWICZ-RYŚ J., KOSMALA I., ZIMA J„ 1985: Uzupełniający wpływ białka nasion roślin strączkowych grubonasiennych na wartość biologiczną białka zbóż. Rocz. Nauk. Zoot., Monografie i rozprawy, 23: 217 - 227.
  • [8] MOORE S., 1963: On the determination of cystine as cysteic acid. J. Biol. Chem., 238: 235 - 237.
  • [9] PASTUSZEWSKA B., 1985: Czynniki wpływające na wartość pokarmową bobiku, grochu i łubinu dla zwierząt nieprzeżuwających. Rozpr. habilit., IFiŻZ PAN, Ossolineum.
  • [10] PASTUSZEWSKA B., 1995: Nowe kierunki badań nad wykorzystaniem roślin strączkowych w żywieniu zwierząt. XXV Sesja Nauk. Kom. Żyw. Zw. KNZ PAN „Koncentraty białkowe i energetyczne w mieszankach treściwych i dawkach pokarmowych”, Poznań, 121 - 122.
  • [11] PISULEWSKA E., HANCZAKOWSKI P., SZYMCZYK B., ERNEST T., KULIG B., 1996: Wpływ zawartości substancji antyżywieniowych i składu aminokwasowego białka nasion bobiku na ich wartość pokarmową. Rocz. Nauk Zoot., 23(2): 253 - 266.
  • [12] RAKOWSKA M., SZKIŁŁĄDZIOWA W., KUNACHOWICZ H., 1976: Biologiczna wartość białka żywności. WNT Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5a4cf8a0-8141-42da-90dd-b48a4a2244a9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.