PL
Celem przeprowadzonych doświadczeń była ocena stabilności barwnika dzikiego bzu czarnego w wódkach. Próbki wódek (w butelkach 0,1l ze szkła bezbarwnego) zawierające nalew na bez czarny naświetlano światłem o natężeniu 7 klx w ciągu 30-50 dni. Badano wpływ światła, mocy i pH wódki oraz wybranych półfabrykatów do produkcji wódek na trwałość barwy próbek. Zmiany barwy kontrolowano za pomocą kolorymetru i spektrofotometru. W wyniku pomiarów stwierdzono, że barwnik dzikiego bzu czarnego w warunkach doświadczeń nie był odporny na działanie światła. Niska moc wódki i wysokie p H sprzyjały stabilizacji barwnika. Obecność witaminy C w stężeniu 0,1-0,5 g/100 ml wódki miała negatywny wpływ na trwałość barwnika, a obecność destylatu aroniowego - wyraźnie pozytywny.
EN
The effect of light, pH, strength of vodkas and by-products on Sambucus nigra pigments stability was tested in this paper. The light decolouring effect was controlled by colorimetric method. Samples of vodka in colourless glass bottles of 0,11 capacity were illuminated at illumination level of 7 klx during 30-50 days. The elderberry dye was unstable in vodkas during light action in general. It was stated that low strength of vodkas and high pH effected an increase of the vodkas colour stability. The presence of vitamin C (0,1-0,5 g/100 ml) caused discolouring effect on elderberry dye but chockeberry distillate effected an increase of the vodkas colour stability.