PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 45 | 01 |
Tytuł artykułu

Trwalosc barwnika dzikiego bzu czarnego w wodkach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem przeprowadzonych doświadczeń była ocena stabilności barwnika dzikiego bzu czarnego w wódkach. Próbki wódek (w butelkach 0,1l ze szkła bezbarwnego) zawierające nalew na bez czarny naświetlano światłem o natężeniu 7 klx w ciągu 30-50 dni. Badano wpływ światła, mocy i pH wódki oraz wybranych półfabrykatów do produkcji wódek na trwałość barwy próbek. Zmiany barwy kontrolowano za pomocą kolorymetru i spektrofotometru. W wyniku pomiarów stwierdzono, że barwnik dzikiego bzu czarnego w warunkach doświadczeń nie był odporny na działanie światła. Niska moc wódki i wysokie p H sprzyjały stabilizacji barwnika. Obecność witaminy C w stężeniu 0,1-0,5 g/100 ml wódki miała negatywny wpływ na trwałość barwnika, a obecność destylatu aroniowego - wyraźnie pozytywny.
EN
The effect of light, pH, strength of vodkas and by-products on Sambucus nigra pigments stability was tested in this paper. The light decolouring effect was controlled by colorimetric method. Samples of vodka in colourless glass bottles of 0,11 capacity were illuminated at illumination level of 7 klx during 30-50 days. The elderberry dye was unstable in vodkas during light action in general. It was stated that low strength of vodkas and high pH effected an increase of the vodkas colour stability. The presence of vitamin C (0,1-0,5 g/100 ml) caused discolouring effect on elderberry dye but chockeberry distillate effected an increase of the vodkas colour stability.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
45
Numer
01
Opis fizyczny
s.16-18,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, 31-120 Krakow, al.A.Mickiewicza 21
autor
Bibliografia
  • [1] Herrmann K.: Inhaltsstoffe der Schwarzen Holunderbeeren. Die Industrielle Obst - und Gemüseverwertung 1996, 1 12, s. 394-397.
  • [2] Osamu I. і in.: Stability of Anthocyanins of Sambucus canadensis and Sambucus j nigra. J. Agric. Food Chem., 1996, 44, 1 s. 3090-3096.
  • [3] Pająk U.: Wpływ wybranych półfabrykatów na trwałość barwy wódek z nalewem na czarny bez. AR Kraków, j Wydz. Ekonomii Rzeszów 1999, praca magisterska.
  • [4] Refsgaard H. H. F. i in.: Light sensitivity of colourants used in alcoholic beverages. Z. Lebensm. Unters Forsch., 1993, 197, s. 517-521.
  • [5] SarwaA. J.: Tajemnice czterystu ziół. Karat, Tarnów 1995, s. 44-47.
  • [6] Trybidec M.: Wpływ wybranych czynników na barwę wódek z nalewem na czarny bez. AR Kraków, Wydz. Ekonomii Rzeszów 1998, praca magisterska.
  • [7] Wilska-Jeszka J., Korzuchowska A.: Anthocyanins and chlorogenic acid copigmentation-influence on the colour of strawberry and chokeberry juices. Z. Lebensm. Unters Forsch., 1996, 203, s. 38-42.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-594b206d-0f6e-41d3-bb17-bf297d0b259a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.