PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 410 |

Tytuł artykułu

Dalsze badania pocisnienia ssania u cielat

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano maksymalne wartości podciśnienia wytwarzane w procesie ssania u cieląt ra­sy ncb w okresie pierwszych 14 dni życia.
EN
An outline of natural suckling process in calves is presented based on the data in literature. Significant differences in the values of vacuum suckling pressure were found in calves. The results were obtained using generally accepted statistic methods. It was found that the maximum value of vacuum pressure during suckling was 68.1 kPa in the case of calves of lowland black and white breeds.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

410

Opis fizyczny

s.161-164,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow

Bibliografia

  • 1. Barowicz Т.: Fizjologiczne podstawy produkcji i oddawania mleka. Mat na Konfer. nt. "Aktualne zagadnienia higieny produkcji mleka". Kraków 1984.
  • 2. Campbell RJ. Marshall T.R.: Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego prze­tworów. PWN, Warszawa 1982.
  • 3. Dmitrewski J.: Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych. T3, PWRiL Warszawa 1978.
  • 4. Juszka H.: Wpływ cech osobniczych cieląt na wybrane parametry procesu ssania. Cz.1. Maksymalna wartość podciśnienia. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 403, 145- 150, 1992.
  • 5. Juszka H.: Metoda i urządzenie do pomiaru maksymalnej wartości podciśnienia podczas ssania u cieląt. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 284, 12,1993.
  • 6. Mach P., Rysanek D., Najbrot R: Badanie działania gumy strzykowej w trakcie masażu. Prace Wydz. Nauk Przyrod., Seria B-16, 133, BTN, Warszawa-Poznań 1972.
  • 7. Pelc K., Zdun K.: Mechanizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa 1983.
  • 8. Ruszczyc Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1981.
  • 9. Zaks M.: Gruczoł mleczny zwierząt i człowieka. PWRiL, Warszawa 1969.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-590539d7-4b28-4ddb-bfa5-123264fc0173
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.