PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 32 | 3 |

Tytuł artykułu

Wartosc zywieniowa tluszczow wystepujacych w mieszankach mlecznych i odzywkach dla dzieci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano procentowy udział kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych oraz izomerów trans kwasów nienasyconych w wybranych mieszankach i odżywkach dla dzieci. Wszystkie badane preparaty zawierały izomery trans kwasów C18:1, C18:2, i C18:3, a udział ich mieścił się w zakresie od 1,03% do 2,82% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych.
EN
Profiles of fatty acids and C18:1, C18:2 i С18:3. fatty acid trans isomers were evaluated. Fatty acid methyl esters were determined by the CP Sil 88 capillary column gas chromatography. The proportion of saturated fatty acids in the studied infant formulas ranged from 27.0 to 41.8%, while the corresponding figures for monounsaturated acids, polyunsaturated acids and trans isomers were 22.1 to 43.5%, 22.3 to 38.8%, and 1.03 to 2.82%, respectively.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

3

Opis fizyczny

s.221-226,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 50-140 Wroclaw, pl.Nankiera 1
autor

Bibliografia

  • 1. Enig M.G.: Trans fatty acids an update. Nutr. Quart. 1993; 17: 79-95
  • 2. Ziemiański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Znaczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Met. 1991; 18: 24-39
  • 3. Bartnikowska E., Obiedziński M.: Działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans w organizmie. Czyn. Ryz. 1996; 4(14): 18-29
  • 4. Trans fatty acids and coronary heart disease risk. Report of the Panel on Trans Fatty Acids and Coronary Heart Disease. Am. J. Clin. Nutr. 1995; 62: 655S-708S
  • 5. Koletzko B.: Zufur, Stoffwechsel und biologische Wirkungen trans-isomerer Fettsäuren bei Säuglingen. Nahrung. 1991; 35: 229-283
  • 6. Rafalski H.: Wpływ kwasów tłuszczowych izomerów trans na metabolizm tłuszczów w organizmie matki i dziecka. Materiały z konferencji naukowej nt.: Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka, Akademia Rolniczo-Techniczna. Olsztyn, 1995
  • 7. Kulasek G., Bartnikowska E., Obiedziński M.: Nienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Czy powinniśmy spożywać margarynę, masło i wołowinę? Mag. Wet. 1996; 5: 335-340
  • 8. Szotowa W., Wachnik Z., Weker H.: Żywienie dzieci zdrowych. PZWL, Warszawa, 1992
  • 9. Hasik J.: Dietetyka. PZWL, Warszawa 1992
  • 10. Folch J., Lees M., Sloane G.: A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissue. J. Biol. Chem. 1957; 226: 497-509.
  • 11. Szymczak J.: Uproszczona metoda przygotowywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych z osocza krwi do chromatografii gazowej. Diagn. Lab. 1979; 15: 221-227
  • 12. Biernat I., Grajeta H.: Ocena składu kwasów tłuszczowych z uwzględnieniem udziału izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych margarynach miękkich, masło-margarynach i kremach przeznaczonych do smarowania. Bromat. Chem. Toksykol. 1999; 32: 155-160
  • 13. Koletzko B., Thiel I., Abiodun O.: The fatty acid composition of human milk in Europe and Africa. J. Pediatr. 1992; 120: S62-70
  • 14. Committee Report. Comment on the content and composition of lipids in infant formulas. Acta Paedriatr. Scand. 1991; 80: 887-896
  • 15. Report on the essential requirements for infant formulae and follow - on formulae. Reports of the Scientific Committee for Food (Thirty - fourth series), European Commision. Luksemburg, 1995
  • 16. Biernat J., Grajeta H.: Ocena zawartości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych olejach jadalnych. Bromat. Chem. Toksykol. 1998; 31: 381-386
  • 17. Koletzko B., Bremer J.H.: Fat content and fatty acid composition of infant formulas. Acta Paediatr. Scand. 1989; 78: 513-521
  • 18. O'Keefe S.F., Viley V., Gaskins S.: Geometrical isomers of essential fatty acids in liquid infant formulas. Food Res. Int. 1994; 27: 7-13
  • 19. Chardigny J.M., Wolff R.L., Mager E., Bayard C.C., Sebedio J.L., Martine L., Ratnayake W.M.N.: Fatty acid composition of French infant formulas with emphasis on the content and detailed profile of trans fatty acids. JAOCS. 1996; 73: 1595-1601
  • 20. Ratnayake W.M.N., Chardigny J.M., Wolff R.L., Bayard C.C., Sebedio J.L., Martine L.: Essential fatty acids and thier trans geometrical isomers in powdered and liquid infant formulas sold in Canada. JPGN. 1997; 25: 400-407

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-59009010-6bb7-4708-bbb7-c05c9ef57bc7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.