PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 19 | 2 |

Tytuł artykułu

Przyszlosc rolnictwa a bezpieczenstwo zdrowotne zywnosci

Warianty tytułu

EN
The future of Polish agriculture and food health and safety

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Niestety I Kongres Nauk Rolniczych nie nakreślił jasnej wizji i niezbędnych uwarunkowań rozwoju polskiego rolnictwa (i całe¬go sektora rolno-żywnościowego) oraz uwarunkowań, budzących zaufanie w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Przyszłość, preferowanego przez niektórych Referentów Kongresu, modelu polskiego rolnictwa, nakreślona została w sposób dość (a być może bardzo) enigmatyczny. Niemniej jednak, powinny być kontynuowane działania wzmacniające rozwój polskiego społecznie i ekologicznie zrównoważonego rolnictwa oraz zwiększające sprawność i efektywność nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
EN
Unfortunately, The First Congress of Agriculture Sciences has not sketched out a clear vision of the development of Polish agriculture (and the whole agro-food sector) as well as the wholesome food (healthy food). POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 2/2009 The future of Polish agriculture, which was presented by various speakers, at the Congress was rather enigmatic. However, new actions should be taken in order to strengthen social and ecologically well-balanced development and to improve its productivity and efficiency of supervision of food health and safety.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

2

Opis fizyczny

s.143-146,bibliogr.

Twórcy

  • Wyzsza Szkola Menedzerska w Warszawie, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Gruchelski M., Niemczyk J.: Konieczność zmian w pol¬skiej polityce żywnościowej, Postępy Techniki Prze¬twórstwa Spożywczego, nr 2/2008.
  • [2] Kowalski A.: Czynniki wpływające na kierunki rozwoju rolnictwa w zmieniającym się świecie, s. 10, 11 referatu I Kongresu Nauk Rolniczych, Puławy 14-15 maj, 2009.
  • [3] Krasowicz S.: W Polsce powinno dominować rolnictwo zrównoważone, s. 22, 23, 27, 31, 32, 35 referatu I Kon¬gresu Nauk Rolniczych, Puławy 14-15 maj, 2009.
  • [4] Niemczyk J.: Rolnictwo rodzinne w Polsce, Spółdziel¬nia „Wydawnictwo Ludowe", Warszawa, 1991 r.
  • [5] Żmudzki J., Osek J.: Kryteria gwarancji bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego, s. 27-28 re¬feratu I Kongresu Nauk Rolniczych, Puławy 14-15 maj, 2009.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-58ce0001-85e8-4fe8-ad16-b594cb6fd788
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.