W pracy przedstawiono -wyniki badań eksploatacyjnych wytłaczarek spożywczych typu TS-45 (pierwszych polskich ekstruderów), które były zainstalowane w kilku zakładach produkcyjnych na terenie całego kraju. Oceniano trwałość maszyn ze szczególnym uwzględnieniem ich głównych elementów roboczych. W oparciu o uzyskane wyniki dokonano oceny walorów funkcjonalno-użytkowych badanych urządzeń.
EN
The paper presents the results of performance tests conducted on type TS-45 food processing extruders (first Polish extruders) which have been installed in several production plants in Poland Determined was the useful life of the machine, in particular of working members. Functional and useful features were defined against the obtained results.
[1] BEN-GERA: Markt und Nahwert von Ekstruder-produkten in den USA. Getreide, Mchl u. Brot, 1982 36/9, s. 248-251.
[2] FORNAL Ł., SOLAR-ŚMIETANA M., FORNAL J.: Buckwheat grots production. I. The changes in carbohydrates and protein of buckwheat during processing. Die Nahrung, 1981 25/4, s. 345-351.
[3] GROCHOWICZ J., MOŚCICKI L.: Teoretyczne rozważania nad procesem ekstruzji surowców pochodzenia roślinnego. Roczn. Nauk Rol., 1981, C-75-1, s. 207-222.
[4] GOMEZ M.H., AQUILLERA J.M.: Changes in the starch fraction during extrusion-cooking of corn. J. Food Sci., 1983 nr 48, s. 378-381.
[5] HARPER J.M. : Extrusion processing of food, Food Technol., 1978 nr 32/7, s. 67-72.
[6] MUSTAKAS G.G., GRIFFIN E.L., ALLEN L.E., SMITH D.B.: Production and nutritional evaluation of extrusion-cooked fullfat soybean flour. J. Am. Dil. Chem. Soc., 1964 nr 41, s. 607-614.
[7] MOŚCICKI L .: Badania nad procesem teksturyzacji soi metodą ekstruzji. Roczn. Nauk Rol., 1982 nr 5 s. 91-104.
[8] MOŚCICKI L., ZUILICHEM D.J.: Animal Feed Aplications of Extrusion Cooking and a Polish Example, J. Food Eng., 1983 nr 1
[9] SMITH D.B.: Extrusion technology and its use in the food and feed industry 1976. Referat z międzynarodowego sympozjum na temat białka soi.