PL
Praca składa się z dwóch części: w pierwszej, zamieszczonej w niniejszym zeszycie, są podane aspekty techniczne linii, w drugiej, która będzie opublikowana w następnym numerze „Postępów techniki przetwórstwa spożywczego”, zostaną przedstawione badania technologiczne linii. Opracowano linię technologiczną do produkcji serów typu włoskiego wyrabianych techniką pasta filata o wydajności 400 kg serów dziennie, składającą się z następujących maszyn i urządzeń: kotła serowarskiego, wanny do biologicznego dojrzewania masy serowej, krajalnicy, maszyny do uplastyczniania masy serowej, formierki oraz wanien do chłodzenia i solenia serów. Linię wykonało Przedsiębiorstwo „ OBRAM-DAIRY” w ramach projektu celowego nr 5 5604 92C/927finansowanego przez Komitet Badań Naukowych.
EN
A technological line for the production of Italian type cheese based on PASTA FILATA method - has been developed. Its capacity is 400 kg of cheese per day. The implemented technology has been based an the following processes: initial processing of raw material, preparing and coagulation of milk, cutting and processing of cheese curd souring of curd, crumbling, curdmixing, kneading and stretching, forming, cooling, salting and packing of cheese. To implement the above mentioned processes - a technological line was constructed with the use of the following machines and equipment: Cheese - maker's vat biological ripening vat cutting machine, continuous cooking stratching machine, automatic moulding machine, hardening and salting wats.