PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 12 | 3 |

Tytuł artykułu

Wartosc rzezna tusz loszek i loch pierwiastek

Warianty tytułu

EN
The slaughter value of carcasses from gilts and primiparous sows

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Materiał badawczy stanowiły prawe półtusze 22 loszek i 21 loch (po pierwszym oproszeniu) o genotypie duński landrace x duński yorkshire. Zwierzęta pochodziły z tego samego gospodarstwa. Po zakończonym okresie tuczu (loszki) i odsadzeniu prosiąt (lochy), zwierzęta były poddawane ubojowi w zakładach mięsnych. Przeprowadzone, po 24 h od momentu uboju, na tuszach loszek i loch pomiary grubości słoniny nie wykazały jej istotnego zróżnicowania przy porównaniu średnich z grup. Analiza procentowego udziału poszczególnych elementów w objętych badaniami półtuszach wykazała istotnie większy udział w tuszach loch podgardla i karkówki, a w tuszach loszek szynki, żeberek i nóg. Konsekwencją zbliżonego procentowego udziału elementów w tuszach loch i loszek była nieznaczna różnica (8,50 zł/1,17%) między obliczoną wartością handlową ich tusz w przeliczeniu na masę 100 kg.
EN
The investigated material consisted of right half-carcasses of 22 gilts and 21 sows (primiparous) having a Danish Landrace x Danish Yorkshire genotype. The animals originated from the same farm. After the completion of fattening the gilts, and as soon as piglets were weaned (sows), the animals were slaughtered at a meat plant. Twenty four (24) hours after the slaughter accomplished, thickness values of backfat were measured in carcasses of gilts and sows, and no statistically significant differences between the average values in the individual groups were found. Per cent contents of individual elements in half- carcasses under investigation were analyzed, and the results of the analysis performed showed that the neck and chap contents were significantly higher in half-carcasses of gilts whereas the contents of hams, ribs, and legs were significantly higher in carcasses of sows. The consequence of the close per cent contents of individual elements in the carcasses of gilts and sows was an insignificant difference (8.50 PLN/1.17%) in the market (trade) values, calculated as per 100 kg, of the gilts' and sows' carcasses.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

3

Opis fizyczny

s.206-211,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul.Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • [1] Borzuta K., Borys A., Grześkowiak E., Wajda S., Strzelecki J., Lisiak D.: Zmienność wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników ze skupu letniego 2002 r. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, XL, 5-11.
  • [2] Daszkiewicz T., Wajda S.: Selected parameters of pig carcasses of different weight groups. Anim. Sci. Pap. Rep., 2004, 22, Suppl. 3, 219-227.
  • [3] Grześkowaik E., Borzuta K., Strzelecki J., Wajda S.: Badanie zmienności stopnia umięśnienia i otłuszczenia surowca wieprzowego w wybranych zakładach mięsnych kraju. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2002, XXXIX, 67-75.
  • [4] Kapelańska J., Dylas R., Kapelański W., Dybała J., Rak B., Grajewska S.: Slaughter value and meat quality of primiparous gilts. Ann. Anim. Sci., Suppl., 2002, 2, 297-300.
  • [5] Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosik K.: Rynek mięsa wieprzowego. Postęp w doskonaleniu mięsności i jakości mięsa w świetle danych i standardów krajów Unii Europejskiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2003, 4 (37) Supl., 214-220.
  • [6] Molenda P., Tereszkiewicz G., Mielech G.: Dokładność oceny mięsności tusz wieprzowych na podstawie pomiarów liniowych i masy elementów z rozbioru technologicznego lub stosowanego w SKURTCH. Rocz. Nauk. Zoot., 2004, 31 (2), 189-200.
  • [7] Różycki M.: Zasady postępowania przy ocenie w SKURTCh. Stan hodowli i wyniki oceny świń. Rocz. Inst. Zoot., 1996, XIV, 69-82.
  • [8] Stasiak A., Dziura J., Babicz M., Kamyk P., Szlingert K.: Wskaźniki uzysku części zasadniczych i mięs drobnych z rozbioru i wykrawania półtusz wieprzowych zakwalifikowanych do różnych klas w systemie EUROP. Prace i Mat. Zoot., Zesz. Spec., 2002, 13, 139-143.
  • [9] Strzelecki J.: Analiza rozbioru tusz wieprzowych różnych klas oraz ocena ich wartości handlowej. Gosp. Mięs., 2002, 7, 14-16.
  • [10] Wajda S., Daszkiewicz T.: Zależność między masą a wartością tuszy oraz jakością mięsa tuczników i macior. Prace i Mat. Zoot., Zesz. Spec., 1998, 8, 121-129.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-589d0215-9b26-4ebf-ae18-f2412b03142a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.