PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 04 |
Tytuł artykułu

Zalety technologiczne i zywieniowe hydrolizatow bialkowych. Czesc II

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono możliwości wykorzystania właściwości technologicznych i zalet żywieniowych hydrolizatów białkowych. Mogą one być wykorzystane jako dodatki poprawiające właściwości funkcjonalne produktów spożywczych oraz jako źródło łatwo przyswajalnego azotu w wybranych artykułach spożywczych oraz preparatach dietetycznych i leczniczych.
EN
In the paper technological and nutritional ways of utilization of hydrolyzedproteins are presented. Such hydrolysates can be applied as the supplements increasing functional properties of food products and also as a source of assimilable nitrogen in dietetic, medical and some food articles.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
51
Numer
04
Opis fizyczny
s.43-45,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, Poznan
Bibliografia
  • [1] Adler-Nissen J.: 1986, Enzymatic Hydrolysis of Food Proteins. Elsevier Applied Science Publishers, London.
  • [2] Dzwolak W., Ziajka S.: 1993, Kierunki wykorzystania hydrolizatów białkowych. Przem. Spoż. (11), 298-300.
  • [3] Flaczyk E.: Wpływ dodatku hydrolizatów kolagenowych i kreatynowych na jakość i trwałość wybranych produktów mięsnych. XXVI Sesja KTiChŻ PAN, s. 155, Łódź, 12-13 września, 1995.
  • [4] Flaczyk E., Korczak J.: Hydrolizaty białkowe jako potencjalne symulanty smaku słonego. XXVI Sesja KTiChŻ PAN, s. 156, Łódź, 12-13 września, 1995.
  • [5] Frokjaer S.: 1994, Use of Hydrolysates for Protein Supplementation. Food Technol. (10), 86-88.
  • [6] Kemp S., Beauchamp G.: 1987, Flavor Modification by Sodium Chloride and Monosodium Glutamate. J. Food Sci. 59, (3), 682-686.
  • [7] Konrad G., Lieske B.: 1979, Herstellung und Verwendung von Proteinhydrolysaten, Lebensmittelin. 26, 10, 445-451.
  • [8] Korczak J., Janitz W., Flaczyk E.: 1995, Antioxidant Activity of Protein Hydrolisates. 21 st World Cong. ISF, 6P-Q, Haga, 1-6 września.
  • [9] Lahl W., Braun S.: 1994, Enzymatic Production of Protein Hydrolysates for Food Use. Food Technol. (10), 68-71.
  • [10] Manley C., Fagerson I.: 1970, Major Volatile Neutral and Acid Compounds of Hydrolized Soy Protein. J. Food Sci. 35, 286-291.
  • [11] Marggrander K., Hofmann K.: 1993, On the Technological Properties of Collagen Hydrolysates When Added to meat Products and Ready-to-eat Meals. Die Fleisch. (8), 8-11.
  • [12] Mahmoud M.: 1994, Physicochemical and Functional properties of Protein Hydrolysates in Nutritional Products, Food Technol. (10), 89-94, 113.
  • [13] Pazoła Z.: 1970, Technologia Koncentratów Spożywczych, WNT, Warszawa.
  • [14] Scheide J.: 1980, Eigenschaften und lebensmittelrechtliche Probleme thermisch gewonnener Fleischaromen. Die Nähr. 24, (2), 163-174.
  • [15] Schmidl M., Taylor S., Nordlee J.: 1994, Use of Hydrolysate-Based Products in Special Medical Diets. Food Technol. (10), 77-81, 85.
  • [16] Velisek J., Davidek T., Davidek J., Kubelka V, Viden, I.: 1991, 3-Chloro-1,2 propanediol Derived Amino Acids in Protein Hydrolisates. J. Food Sci. 56, (1), 139-142.
  • [17] Vallejo-Cordoba B., Nakai S., Powrie D., Beveridge T: 1987, Extended Shelf Life of Frankfurters and Fish Frankfurter-Analogs with Added Soy Protein Hydrolysates. J. Food Sci. 52, (5). 1133-1136.
  • [18] Vallejo-Cordoba B., Nakai S., Powrie D., Beveridge T: 1986, Protein Hydrolisates for Reducing Water Activity Meat Products. J. Food Sci. 51, (5), 1156-1161.
  • [19] Weir, G.S.D.: 1986, Protein Hydrolysates as Flavourings. Developments in Food Proteins - 4. Edited by Hudson B.J.F.: E.A.S.P. London and New York, 175-217.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-5817914a-c378-45d1-9588-fd372e15db6d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.