PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 47 | 3 |

Tytuł artykułu

Kontaminacja grzybami drozdzopodobnymi produktow mleczarskich

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Evaluation of the degree of contamination of diary products with potentially pathogenic fungal strains. Materials for the study were: yoghurt, cottage cheese, homogenised cottage cheese, cream and buttermilk. Differentiation of species was based on their morphological features and biochemical properties (API 20 C bioMerieux). Among 300 studied diary products we have isolated 100 (33,0±2,72%) strains of yeast-like fungi. Diary products were contamined with 19 species of fungi from types: Candida, Geotrichum, Trichosporon, Saccharomyces and Rhodotorula. The highest percentage of fungi was seen in cream (95,7±4,23%), cottage cheese (87,9±5,68%) and kefir (60,0±15,5%). In other studied products the frequency ranged from 13, 1±2,54% to 35,2±6,51 %. Among the isolated fungi the following species prevailed: Geotrichum candidum (18,0±3,84%), Candida lusitaniae (15,0±3,57%) and C. inconspicua (11,0±3,13%).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

3

Opis fizyczny

s.345-351,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, al.Kosciuszki 4, 90-436 Lodz
autor

Bibliografia

  • JODRAL M., LINAN E., ACOSTA I., GALLEGO C., ROJAS P., BENTABOL A. 1993. Mycoflora and toxigenic Aspergillus flavus in Spanish milks. Int. J. Food Microbiol. 18: 171-174.
  • KURNATOWSKA A. 1995. Wybrane zagadnienia mikologii medycznej. Promedi, Łódź.
  • MOLSKA I. 1988. Zarys mikrobiologii lekarskiej. PWRiL,Warszawa.
  • PN-A - 86061. 1983. Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne fermentowane.
  • PN-A - 86300. 1991. Sery twarogowe niedojrzewąjące.
  • PN-A - 86034. 1993. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 25°.
  • SARAIS I., PIUSSI D., AQUILI V., STECCHINI M.I. 1996. The behavior of yeast populations in Straccino cheese packaged under various conditions. J. Food Protect. 5: 541-544.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-58159cda-37c7-4bd7-87a3-750b37671694
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.