PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 3 |

Tytuł artykułu

Sposob zywienia z elementami stylu zycia 40-letnich mezczyzn z Wroclawia w aspekcie zagrozenia chorobami ukladu krazenia. Cz.II. Witaminy. Skladniki mineralne

Warianty tytułu

EN
Food intake and lifestyle of 40-year old men from Wroclaw in aspects of the risk of cardiovascular diseases. Part II. Vitamins. Minerals

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dokonano oceny spożycia witamin oraz składników mineralnych w racjach pokarmowych 40-letnich mężczyzn (n=454) uczestników programu „Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych dla wybranej populacji 40-letnich mieszkańców "Wrocławia". W badaniu zastosowano wywiad o spożyciu z ostatnich 24 godzin oraz historię żywienia. Wykazano nieprawidłową podaż wapnia (72% poziomu bezpiecznego spożycia), która wynikała z bardzo niskiej konsumpcji mleka i jego przetworów. Stwierdzono przy tym duże spożycie fosforu (210%) oraz nieprawidłowy stosunek Ca:P (1:2,3). Wykazano małe spożycie miedzi, cynku oraz witaminy E i B2.
EN
The aim of paper was to assess the vitamins and minerals intake of participants of program "Prevention in cardiovascular diseases for chosen population in Wroclaw". For the evaluation of dietary intake the 24-hour dietary recall and history of nutrition were used. The intake of calcium (72% of safe level of intake) was too low (because of inadequate consumption of milk and dietary products) but intake of phosphorus exceeded Polish RDA nearly 2-fold. In this case the values for Ca/P ratio (1: 2,3) was improperly high. The study showed unsatisfactory low intake of copper, zinc and vitamins E and B2.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

3

Opis fizyczny

s.219-232,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza we Wroclawiu, Wroclaw

Bibliografia

  • 1. Beck B.R., Shoemaker M.R.: Osteoporoza. Najważniejsze czynniki ryzyka i możliwość leczenia. Med. po Dypl., 2000, 9, 147.
  • 2. Campbell J.D.: Lifestyle, minerals and health. Med. Hypotheses., 2001, 57, 521.
  • 3. Cappuccio F.: Sodium, potassium, calcium and magnesium and cardiovascular risk. J. Card. Risk., 2000, 7, 1.
  • 4. Catapano A.L., Tragni E.: Antioxidants and Coronary Artery Disease. Curr. Arthero. Rep., 1999, 1, 221.
  • 5. Cichocka A., Cybulska B.: Homocysteinemia - mniej poznany czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Med. Metab., 1999, 3, 42.
  • 6. Cybulska B., Adamus J., Bejnarowicz J. i wsp.: Profilaktyka niedokrwiennej choroby serca. Rekomendacje Komisji Profilaktyki Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Kard. Pol., 2000, 53, 9.
  • 7. De Carvalho M.J., Guilland J.C., Moreau D., et al.: Vitamin status of healthy subjects in Burgundy (France). Ann. Nutr. Metab., 1996, 40, 21.
  • 8. Devaraj S., Jialal J.: Antioxidants and Vitamins to Reduce Cardiovascular Disease. Curr. Atheros. Rep., 2000, 2, 342.
  • 9. Fairfield K. M., Fletchar R.H.: Vitamins for chronic diseases prevention in adults: scientific review. J. Am. Med. Assoc., 2002, 287, 3116.
  • 10. Freire R. D., Carloso M. A., Shinzato A. R., et al.: Nutritional status of Japanese-Brazilian subjects: comparision across gender and generation. Brit. J. Nutr., 2003, 89, 705.
  • 11. Fujita T.: Calcium paradox: consequences of calcium deficiency manifested by a wide variety of diseases. J. Bone Miner. Metab., 2000, 18, 234.
  • 12. Galan P., Arnaud M. J., Czernichow S.: Contribution of mineral waters to dietary calcium and magnesium intake in a French adult population. J. Am. Diet. Assoc., 2002, 102, 1658.
  • 13. Galek A., Targoński Z.: Wpływ odżywiania na poziom potencjału antyoksydacyjnego organizmu oraz na genezę chorób z nim związanych. Żyw. Nauk. Tech. Jakość, 2003, 1, 5.
  • 14. Gonet B.: Wolne rodniki i witamina C a choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Czyn. Ryz., 1998, 2-3, 11.
  • 15. Grundy S.M., Becker D.: National Cholesterol Education Program (NCEP). Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adults Treatment Panel III). Bethesda NIH Publication, 2002.
  • 16. Holmquist C., Larsson S., Wolk A., De Faire U.: Multivitamin Suplements are inversely associated with risk of Myocardial Infarction in Men and Women - Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP). J. Nutr., 2003, 133, 2650.
  • 17. Hu F. B., Willett W. C.: Optimal Diets for Prevention of Coronary Heart Disease. J. Am. Med. Assoc., 2002, 288, 2569.
  • 18. Jorde R., Bonaa K.: Calcium from dairy products, vitamin D intake, and blood pressure: the Tromso Study. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 1530.
  • 19. Koenig J., Elmadfa J.: Food-based dietary quidelines-the Australian prospective. Brit. J. Nutr., 1999, 81, 31.
  • 20. Kritchevsky S., Shimakawa T., et al,: Dietary antioxidantsand carotid artery wall thickness: the ARIC Study. Circulation 1995, 92, 2142.
  • 21. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 22. La Vecchia C., Altieri A., Tavani A.: Vegetables, fruit, antioxidants änd cancer: a review of Italian studies. Eur. J. Nutr., 2001, 40, 261.
  • 23. Lorenc R., Kłocińska. K: Znaczenie i rola suplementacji wapniem w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26, supl, 30.
  • 24. Malvy D. J., Favier A., Faule H., et al.: Effect of two years' supplementation with natural antioxidants on vitamin and trace element status biomarkers: preliminary data of the SU.VI.MAX study. Cancer Detect. Prev., 2001, 25, 479.
  • 25. Marangon K., Herbeth B., Leconnte E., et al.: Diet, antioxidant status, and smoking habits in French man. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 67, 231.
  • 26. Mataix J., Aranda P, Sanchez C., et al.: Assesment of thiamin (vitamin B1) and riboflavin (vitamin B2) status in adult Mediterranean population. Brit. J. Nutr., 2003, 90, 661.
  • 27. Mc Carron D. A., Reusser M. E.: Are low intakes of calcium and potassium important causes of cardiovascular diseases. Am. J. Hypertens., 2001, 14, 206S.
  • 28. Michajlik A., Bartnikowska E.: Lipidy i lipoproteiny osocza. Warszawa, PZWL, 1999.
  • 29. Mizushima S., Tsuchida K, Yamor Y.: Preventive nutritional factors epidemiology: interaction between sodium and calcium. Clin. Ex. Pharmacol. Physiol., 1999, 26, 573.
  • 30. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz.V Zawartość retinolu, beta-karotenu i witaminy E. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 3, 243.
  • 31. Nadolna I., Troszczyńska A., Rutkowska U., Kunachowicz H.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VII. Zawartość witamin grupy B. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 2, 130.
  • 32. Naruszewicz M.: Czy hiperhomocysteinemia istotnie zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca? Czyn. Ryz., 1997, 40, 8.
  • 33. Naska A., Vasdekis VG.S., Trichopoulou A.: Fruit and vegetable availability among ten European Countries: how does it compare with the 'five-a-day' recommendation? Brit. J. Nutr., 2000, 84, 549.
  • 34. Przysławski J., Gertig H., Bolesławska I.: Nutritional value of diets reconstituted in laboratory of workers employed in public or private sector in the Wielkopolska region. Zyw. Człow. Metab., 1999, 26, 2, 99.
  • 35. Przysławski J., Nowak J.: Assesing the intake of selected vitamins from food rations of menopausal women and andropausal men. Pol. J. Food Nutr. Sei., 1999, 4, 89.
  • 36. Rapala J. M., Virtamo J., Haukka J. K, et al.: The effect of vitamin E and beta-carotene on the incidence of angina pectoris: a randomized double-blind, controlled trial. J. Am. Med. Assoc., 1996, 275, 693.
  • 37. Rapala J.M., Virtamo J., Ripatti S., et al.: Randomised trial of alpha-tocopherol and beta- carotene supplements on incidence of major coronary events in men with previous mycocardial infraction. Lancet 1997, 349, 1715.
  • 38. Rayssiguier Y., Mazur A., Durlach J.: Advanes in Magnesium Research. Nutrition and Health. Eastleigh, John Libbey and Company Ltd, 2001.
  • 39. Rissanen T. H., Voutilainen S., Virtanem J. K., et al.: Low intake of fruits, berries and vegetables is associated with excess mortality In Men: the Koupio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD). J. Nutr., 2003, 133, 199.
  • 40. Rutkowska U, Kunachowicz H.: Ocena spożycia fosforu z uwzględnieniem fosforanów dodawanych do żywności i wpływu na metabolizm wapnia i innych składników mineralnych. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 2, 180.
  • 41. Rywik S., Broda G., Pająk A.: Stan zdrowia ludności Warszawy w roku 2001. Cz. II. Podstawowe wyniki sposobu żywienia. Warszawa, Inst. Kardiol., 2002.
  • 42. Sacks F. M., Svetkey L.E, Vollmer W.M., et al.: Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet. N. Engl. J. Med., 2001, 344, 3.
  • 43. Steciwko A., Kurpas D., Bujanowska-Fedak M., i wsp.: Rola lekarza rodzinnego w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych. Adv. Clin. Ex. Med., 2003, 12, 135.
  • 44. Stephens N.G., Parsons A., Scholfield P. M.: Randomissed controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease. Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS). Lancet 1996, 347, 781.
  • 45. Szajkowski Z.: Badania nad zależnością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. 1. Zawartość i wzajemne reakcje między wapniem i fosforem. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 1, 55.
  • 46. Szajkowski Z: Badania nad zależnością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. II. Zawartość i .wzajemne relacje Zn i Cu. Zyw. Człow. Metab., 1996, 23, 1, 66.
  • 47. Szostak W. B.: Żywienie w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Przem. Spoż., 2003, 11, 17.
  • 48. Szostak W.B., Sekuła W., Figurska K.: Zmniejszenie umieralności na choroby sercowo-naczyniowe w Polsce a zmiany w spożyciu żywności. Kardiol. Pol., 2003, 58, 177.
  • 49. Szponar L., Gielecińska I., Traczyk I., Rams M.: Ocena sposobu żywienia oraz stan odżywienia rodzin z wybranych regionów Polski. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, 2, 110.
  • 50. Szponar L., Ołtarzewski M., Rychlik E.: Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków. Zyw. Człow. Metab., 2002, 29, 2, 114.
  • 51. Tribble D.L.: Antioxidant consumption and risk of coronary heart disease: emphasis on vitamin C, vitamin E, and ß-carotene. A statement for Healthcare Professionals from the American Heart Association. Circulation 1999, 99, 591.
  • 52. Troszczyńska A., Nadolna I., Rutkowska U., Kunachowicz H.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VII. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 2, 142.
  • 53. Walczak A., Cybulska B.: Utlenione LDL w rozwoju miażdżycy: ochronna rola witamin antyoksydacyjnych. Med. Metab., 1999, 3, 19.
  • 54. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Rola witaminy C (kwasu askorbinowego) w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 3, 193.
  • 55. Wartanowicz M., Ziemlański S.: Stres oksydacyjny oraz mechanizmy ochronne. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26, 1, 67.
  • 56. Whincup P.H., Refsum H., Perryl J.: Serum total homocysteine and coronary heart disease: prospective study in middle aged men. Heart 1999, 82, 448.
  • 57. Wojtasik A., Iwanow K., Rutkowska U., Kunachowicz H.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VI. Zawartość miedzi, cynku, manganu. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 2, 115.
  • 58. World Health Organization: Diet, Nutrition and prevention of chronic diseases. Raport of joint WHO/FAO Expert Consultation. Technical Reports Series no 916, Geneva, 2003.
  • 59. Wyka J., Żechałko-Czajkowska A.: Sposób żywienia z elementami stylu życia 40-letnich mężczyzn z Wrocławia w aspekcie zagrożenia chorobami układu krążenia. Cz. I. Spożycie wybranych składników odżywczych. Żyw. Człow. Metab., 2004, 31, 2, 113.
  • 60. Zdrójkowska B., Rutkowska U., Szponar L.: Magnez w profilaktyce zdrowia. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 3, 169.
  • 61. Ziemlański S.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, PZWL, 2001.
  • 62. Ziemlański S., Wartanowicz M.: Stan odżywienia i spożycie, witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26, 4, 320.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-57d04b6b-0fca-41ce-8474-769987f885f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.